zaterdag 24 augustus 2024

Kedeng, kedeng







Als autoloze maak ik met plezier gebruik van het openbaar vervoer ofwel de trein ofwel de bus. Ook ben ik soms bijrijder in een heuse auto. Maar meestal maak ik gebruik van mijn goede vriend de ebike. Kortom, ik ken eigenlijk geen vervoersprobleem. Waarom ga ik er dan toch een column aan wijden? Het is nog steeds komkommertijd oftewel het is nog zomer en dan zijn de onderwerpen schaars. Edoch, de zomer nadert het eindstation. Hopelijk komt ie, net als de trein, te laat binnen. Intussen zijn de scholen onder de rivieren weer begonnen. Ik weet niet of je al in het snotje hebt dat het vroeger donker wordt. Afgelopen dinsdagavond, toen de regen wel heel hard naar beneden kletterde, was het al heel vroeg donker. Ik keek door het raam naar buiten en zag dat de jeu de boulesbaan beneden bijna helemaal was ondergelopen, je kon er zowat pootje baden. Gelukkig klonk op Radio 5 vrolijke muziek, nou ja vrolijk. Het was Kedeng, kedeng, een liedje van Guus Meeuwis. Een liedje dat over mijn onderwerp gaat: de trein. In Kedeng, kenden, kwam de trein tien minuten te laat binnen en dat vond Guus maar niks, want nu kon hij tien minuten minder bij zijn liefje zijn. Nou ja, zeg. Wat is tien minuten op een mensenleven, Guus? Straks ben je blij dat de trein 10 minuten later is wanneer je weer naar je liefje moet.

Nee, ik erger me niet aan een te laat vertrekkende trein. Veel treinreizigers daarentegen wel. Jammer, maar helaas, zou Sjef van Oekel hebben gezegd. Ja, helaas, want de NS heeft aangekondigd dat de komende maanden veel treinen, vanwege onderhoud, niet op tijd zullen rijden. Niet zo raar, we hebben in ons kleine druk bevolkte land best een druk spoornetwerk en dan gaat er weleens iets mis. Tja, dan is er onderhoud nodig. Gebeurt dat niet, dan kunnen we straks alleen nog maar naar het spoorwegmuseum om een trein te bewonderen. Goed, alle gekheid op een stokje, er zijn ergere dingen aan de hand dan te laat vertrekkende treinen. Wel is het jammer dat de prijs van een treinkaartje gaat stijgen.

Ook Stijn Smeulders, gedeputeerde bij onze provincie vindt dat. Dat snap ik. Zijn beleid is er namelijk op gericht om juist meer mensen gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Daarom wil hij meer huizen laten bouwen in de directe omgeving van een station. Jammer, maar helaas. Zo wordt onze gedeputeerde eerder een gedupeerde provinciebestuurder. In Luxemburg is het openbaar vervoer gratis, misschien moet hij daar eens een kijkje gaan nemen. Wie weet. Wel graag met de trein gaan, Stijn. Het gevolg van een duurder treinkaartje is dat er waarschijnlijk weer meer mensen de auto gaan gebruiken om van A naar B te komen. En zo worden de files weer langer en kom je al neuspeuterend op de A2 een poosje stil te staan. Ook geen feest. Dan kun je beter op een perron staan, even moeten wachten op de trein, en intussen Kedeng, kedeng zingen totdat de trein het station binnen dendert.






Wen er maar (niet) aan!

Terwijl ik achter mijn laptop bezig ben met het schrijven van een column zie ik buiten donkere wolken zich samenpakken, De bomen langs het k...