maandag 11 mei 2020

De viroloog
Afgelopen zaterdagmorgen stond ik goedgemutst op. Had goed geslapen en zin in de dag. De zon wuifde vanuit Het Bossche Broek vriendelijk naar me. Ik nam de eerste slok koffie tot me - die zoals iedere dag - weer lekker smaakte. Het is trouwens het beste vaccin om de dag mee te beginnen. En dat vaccin had ik nu wel extra nodig, want de voorpagina van het BD opende nogal schokkend: ‘Nederland wacht een nieuwe coronagolf’. Pats boem, ook goedemorgen. Even hoopte ik dat VW de komst van een nieuwe golf aankondigde die toevalligerwijs Corona heet. Maar nee hoor, viroloog Marion Koopmans voorspelt een pittige wederopstanding van het virus ergens dit najaar. Op de foto bij het artikel keek de viroloog min of meer zelfvergenoegzaam, of ze wilde zeggen: het is maar dat je het vast weet.

Ik denk dat 2020 vast het jaar wordt van de virologen. Jaren heb ik niets van hen gehoord, laat staan dat ik amper wist van hun bestaan en waar ze mee bezig zijn. Van de vinoloog daarentegen weet ik dat wel, die proeft tenminste fruitig. Oké, de vinoloog doet er nog toe, maar legt het ruimschoots af tegen de viroloog. Immers, de viroloog is gepromoveerd tot de almachtigste die ons in de grip heeft en houdt, maar wel op anderhalve meter afstand. Ik weet niet hoeveel virologen er zijn, maar ze lijken nu ineens uit alle hoeken en gaten te komen. En wat zo apart is: ze praten elkaar ook nog na, alsof ze dat van tevoren hebben afgesproken. 

De viroloog is net als het virus een plaag aan het worden. Het zijn net wespen die om je heen zoemen. Pas op. Niet slaan, want anders gaan ze steken. En de media, met voorop de kranten zijn hun boodschapper geworden en lijken te zwelgen in alles wat de virologen uitspreken aan onheilspellende taal. Het BD had zaterdag ook kunnen openen met: ‘Als we ons goed gedragen kunnen we het virus aan’. Dat voelt toch anders, klinkt bemoedigend en maakt het minder zwaar. Bovendien weet een viroloog ook niet wat het virus gaat doen. Ze baseren zich vooral op cijfers, een soort van hogere wiskunde.

Eigenlijk is een viroloog een soort van weerman/vrouw. Marion Koopmans zegt immers: ‘of en hoeveel nieuwe golven er komen, hangt ook af van de mate waarin de mensen immuun worden voor het virus. Dat is ook al iets wat we nog niet weten’. Ik hoor weerman Peter Kuipers Munneke praten. Hij zegt in het achtuurjournaal, staande voor de kaart van Nederland, dat morgen weercode rood van kracht is. ‘Morgen zijn er zware windstoten met zo nu en dan orkaankracht’. De volgende dag blijkt het allemaal nogal mee te vallen. Ik bedoel maar. Hopelijk zeggen we in het najaar dat de viroloog loog!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...