vrijdag 6 mei 2022

Een ei hoort erbij!

 Je kent vast de spreuk: In mei leggen alle vogels een ei, behalve? Er worden dan een aantal vogels genoemd zoals de koekoek en de griet, maar volgens boswachter Maurice Kruk klopt dat niet. Ook de koekoek en de griet leggen in mei gewoon een ei. Maar daar hebben we niets aan, want die eieren kunnen we niet eten. Het eitje komt nog steeds van de kip. Maar het valt mij wel op dat de voorraad eieren in het schap bij AH steeds minder wordt. Nu ben ik nogal een hard gekookt eitjes tikker, maar ook een goed gebakken ei met een mooie ronde kunstzinnige dooier vind ik een feest. Kortom, een ei hoort bij mij erbij. Dus als ei-fan vroeg ik aan een medewerker van AH hoe dat kwam. Waarom zijn er weinig eieren? 


De medewerker aan wie ik het vroeg heette toevallig Joost. Ik moest meteen denken aan de spreuk: Joost mag het weten! En zo ging het ook want Joost had geen flauw idee hoe dat kwam. Ik zei: er heerst vogelgriep. Zou het daar door komen? Zou kunnen, mompelde hij. Hij keek mij op z’n Joost’s aan en ging weer verder met het vakken vullen, want er moest worden doorgewerkt.  Maar dat is niet erg, want ik vermoed dat de arbeidsomstandigheden bij AH voor vakkenvullers niet beroerd zijn. Ik heb nog een vraag Joost. Vind je dit leuk werk? Best wel. Ik heb leuke collega’s en ik verdien zo mooi een zakcentje om leuke dingen te doen.


Ja, dacht ik: hoe anders is dat voor de bagage medewerkers op Schiphol die onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten doen en ook nog tegen een karig loon. Ik moest ook ineens denken aan die dag dat ik vanuit Malaga terug vloog naar Eindhoven. De bagageafhandeling duurde en duurde terwijl er veel mensen in het vliegtuig zaten met alleen handbagage. Ik begreep er geen snars van. Zo moeilijk is dat toch niet. Wist ik veel totdat, ja totdat ik het artikel in de VK las van een journalist die een maand lang undercover was geweest bij bagageafhandeling op Schiphol.


De journalist:  “Mijn functie heet officieel ‘medewerker platform’, maar iedereen noemt ons koffergooiers.” Volkskrant-journalist Jeroen van Bergeijk werkte een maand op Schiphol om te ervaren hoe dat was. Hij krijgt per uur 20 cent meer dan het minimumloon, voor klote werk. “Koffers gooien… het is een kutbaan. Het is zwaar, gevaarlijk, slecht voor je rug”.

Daar is geen woord Spaans bij, toch? De koffergooiers van de KLM hadden er - en terecht ook - de ziekte in en gingen staken. Het gevolg: chaos op Schiphol, lange wachtrijen en ga zo maar door. Ik denk wanneer  ik op Schiphol had gestaan om naar een vakantieoord te vliegen ook had gebaald, maar ik heb intussen wel veel begrip voor de koffergooiers gekregen. Jammer dat er zo weinig eieren zijn, anders hadden ze deze naar de topman van KLM - die met een beloningspakket van 4.3 miljoen per jaar naar huis gaat - kunnen gooien. Zo, ook ik heb als vrije vogel mijn ei in mei gelegd!


Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...