donderdag 27 augustus 2020

(Carnavals)stormNog niet zolang geleden riep ik met enige vertwijfeling: ‘O, moeder wat is het heet’. Ik had mezelf code roodgloeiend gegeven. Zo heet vond ik het. In de ochtend had ik nog wel enige dadendrang, maar ’s middags lag ik als een geslagen hond in mijn mandje, mijn Pullman bed welteverstaan. Mijn ogen probeerden nog wel een spannend boek te lezen, maar de oogkleppen vielen steeds dicht. Maar dit weer is ook niks, het lijkt het wel herfst. Ik verlang weer naar ‘O moeder, wat is het heet’.

Gisteren veroverde de tropische storm Francis ons land. In februari was storm Ellen nog te gast in ons land. Er wordt meestal een vrouwelijke naam bedacht voor een storm. Hoe zou dat komen? Ik heb zo mijn vermoeden. Francis klinkt mild, maar ze is het niet. Ze rukt zomaar bomen uit de grond. Een buurvrouw in ons appartementencomplex heet ook Francis. Dat is een aimabele vrouw die waait als een zacht windje en wel mild is.

Intussen is storm Francis weer getemd, alhoewel het figuurlijk gesproken nog wel zal blijven stormen in onze maffe wereld. Immers in de VS naderen de presidentsverkiezingen. De Republikeinen hebben opnieuw Trump genomineerd voor een tweede termijn. Orkaan Trump is boodschapper van donder en bliksem, alles wat hij doet zorgt voor tornado’s in de VS. Deze mafketel is de gevaarlijkste stormram op deze wereldbol die voortdurend modder gooit naar mensen die hem niet bevallen. Laten we hopen dat de Trump-storm in november voorgoed gaat liggen.

Maar dichterbij is de kans ook groot dat er in november een ware storm gaat opsteken, te weten een Bossche storm ofwel een Carnavalsstorm. Het Bossche carnavalsvirus moet zijn meerdere erkennen in het coronavirus. En dat is emotioneel gezien onverteerbaar. Ieder jaar staat op elf november om elf over elf de Parade barstensvol met roodwitgele gekleurde Oeteldonkers. Dan start het carnavalsseizoen dat voor de volhouders tot halfvasten duurt. Voor de diehards onder ons duurt carnaval zelfs het hele jaar. Na de opening van het carnavalsfestijn door carnavalsburgemeester Peer van den Muggenheuvel stromen de kroegen vol voor het pruven van het goudgele nat en het delen van Bossche klets.  

Maar dit jaar is alles anders, dan zal het stil zijn op de Parade. Dit jaar geen fysieke opening van het carnavalsseizoen voor de duizenden carnavalsvierders. Geen volle Parade. Elf-elf wordt dit jaar een digitale opening in de zin van: ‘Oeteldonk komt naar jou toe, in plaats van jij naar Oeteldonk. De Bossche carnavalsvierder zal thuis met een biertje in de hand hossend rond de tafel het carnavalsseizoen moeten openen. Of dat gaat lukken? En gij geleuft da? De Bossche samenleving kan niet zonder zijn carnaval, geen carnaval tast het goede humeur aan. Dat klinkt ernstig, maar carnaval zit diep in het DNA van de Oeteldonkers. En dat DNA wordt zwaar op de proef gesteld. Ik denk dat de rasechte Oeteldonker toch een biertje gaat drinken in de kroeg, want het carnavalsvirus is volgens mij sterker dan het coronavirus. Kortom, het is stilte voor een naderende carnavalsstorm!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...