donderdag 9 juni 2022

Wangzoenen

 


Zoenen op de wang is uit. De pandemie heeft deze omgangsvorm tot haast ongewenst verklaard. Ook het handen schudden is verworden tot schud maar in mijn pet. Dat las ik deze week in het BD. Onderzoeksbureau 'Panel Inzicht' kwam met deze conclusie na een een representatief onderzoek onder een groep Nederlanders over de gevolgen van de coronapandemie. Het bureau kwam met nog meer uitkomsten: de stand van de sociale contacten en hoe staat het met de eenzaamheid. Daar schijnt ook van alles mee aan de hand te zijn. Maar ik beperk me tot het wangzoenen. In die context heb ik trouwens niets gelezen over tongzoenen. Zou dat ook uit zijn? Het is ook een stuk kronkeliger dan wangzoenen. Toch is wangzoenen is niet populair meer. Kennelijk is in de coronatijd ons lichaam vijandige trekjes gaan vertonen en hebben we het afstand houden van elkaar min of meer eigengemaakt. Dat kan en mag, maar niet bij mij. Na de pandemie was dat bij mij snel over. Dus nee, ik behoor niet tot die 58% die het wangzoenen in de ban heeft gedaan.


Ik heb het wangzoenen juist weer omarmt en ik blijf het een mooie manier vinden om iemand, die je sympathiek vindt, te begroeten. Het handenschudden daarentegen mis ik niet echt mis. Dat is zo handmatige plichtgeving. Maar als het moet doe ik het allebei. Gelukkig vinden mensen die ik weer op de wang heb gezoend dat ook. Ik heb nog niet gehoord: daar doe ik niet meer aan! Het was in het begin wel even aftasten. Begin jij met wangzoenen of begin ik en waar begin je dan links of rechts? Dat was wel weer even wennen, want de WhatsApp-zoenen, ofwel het digitaal zoenen, hebben duidelijk aan populariteit gewonnen. Je kent ze vast wel: de twee rode emoji lippen die je verstuurt aan een vriend of vriendin. Ik noem dat emotieloos zoenen. Nu snap ik ook wel dat er mensen zijn die niet meer willen wangzoenen. Het kan ook best onprettig zijn, zeker als iemand wat bezweet is of uit zijn/haar mond meurt. 


Dat kan allemaal, maar wangzoenen vind ik toch aangenamer dan het elkaar ellebogen. Iets wat de afgelopen twee jaar vooral hebben gedaan. Eerlijk gezegd vond ik dat een mijl op zeven. De ellebooggroet is een bedenksel van de Wereldgezondheidsorganisatie met de bedoeling om bij een pandemie besmettingen te voorkomen. Of dat heeft bijgedragen aan minder besmettingen weet ik niet, dat blijft altijd giswerk. Ik vond het in ieder geval helemaal niks, een beetje agressieve beweging zelfs. Net als met je vuist een boks geven aan een ander. Boks, zei je er dan bij. Ik werd er zelfs een beetje spastisch van. Geef mij maar het wangzoenen, veel subtieler. Jammer genoeg is het wangzoenen uit of toch niet? Want er is één nuance in de peiling, zegt onderzoeker Suzie Geurtsen. Mensen weten vaak niet zo goed waarom ze doen wat ze doen, en antwoorden regelmatig sociaal wenselijk. Sociaal wenselijk? Aha, dan zou ik juist het wangzoenen wéér gaan promoten. Bij deze!


Wanneer ik de tune ‘Hoe gaat ie met de formatie’? hoor in de Avondshow van Arjen Lubach word ik altijd onwijs vrolijk. Op het tv-scherm kome...