zaterdag 24 juni 2023

Inspiratie(loos)


Terwijl ik achter mijn laptop inspiratieloos naar buiten zat te staren dacht ik: waar haal ik de inspiratie voor een column vandaan? Drie weken Fuengirola hadden mijn hoofd loom gemaakt, maar dat was ook niet zo gek met al die warme dagen. Bovendien heb ik ook niet iets spannends beleefd wat mij triggerde. Elke ochtend ging ik een cortado koffie drinken bij bar Ana. Een cortado kost 1,00 euro. Ja, je leest het goed. Kom er maar een om in ons land. Bar Ana is een authentiek klein Spaans etablissement. Binnen staat een bar uit het jaar nul. Er is een klein vierkante meter keukentje waar de hap van de dag wordt gemaakt voor de prijs van 5 euro. Bijvoorbeeld albondigas, dat zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Het terras zit bijna altijd vol met Spaanse pensionado's die druk met elkaar in gesprek zijn over wat hun bezighoudt. Dat zou voer moeten zijn voor een column, maar ik spreek geen woord Spaans. Dat schiet dus niet op. Wat nu? Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?


Ik lees graag de columns van Sylvia Witteman in de Volkskrant. Dat zal me wel op weg helpen, dacht ik. Dit keer was ze naar Artis geweest om naar een giraf te kijken. Nu is dat niks bijzonders, maar tijdens het aanschouwen van de giraf moest ze aan haar bejaarde demente schoonmoeder denken die vlakbij Artis woont. Elke keer weer ziet haar schoonmoeder de dieren voor het eerst en is blij verrast over de lange nekken van de giraffen. Grappig! Maar wat kan ik daarmee? In Den Bosch hebben we geen dierentuin tenminste als ik de politieke arena in het Stadhuis buiten beschouwing laat. Maar ook daar gebeurt nu weinig bijzonders. Alhoewel, ik vermoed dat de overdadige zonneschijn de raadsleden een beetje in de war heeft gebracht. Ineens maken zie zich druk om het fietsen in de binnenstad. ‘Dat loopt de spuigaten uit. Het moet maar eens afgelopen zijn met de toenemende fietschaos in hartje Den Bosch’, zegt raadslid Rachna Lipman van het CDA. Om dit te kunnen staven was op een mooie zonnige zaterdagmorgen in de Hinthamerstraat op het terras van de Bagatelle gaan zitten. Overigens betaal je daar voor een kopje koffie vast meer dan een euro, maar dat is een kleinigheidje ofwel een bagatelle.

Nu moet je op zaterdag niet in het centrum willen zijn, want dat is geen pretje meer. Winkelend publiek, fietsers, scooters en nog meer snorrende zooi bevolken dan de driehoek van het centrum. Het loopt en sjeest kriskras door elkaar. En ik kan je vertellen dat in het weekend er heel veel mensen naar onze stad komen. Dat is leuk voor de winkels en de horeca, maar het voelt zo langzaamaan verstikken. Althans bij mij. Hoe Rachna Lipman de fietschaos wil oplossen zou ik niet weten. In de Bossche politiek wordt er zoals verwacht heel verschillend over gedacht en is een oplossing geen bagatelle. Als ik over al die drukte lees in de krant verlang ik terstond naar Fuengirola. Naar het kopje koffie cortado bij Bar Ana, naar de vele bankjes aan de boulevard waar je eindeloos naar kabbelende golven van de immense blauwgroene vredige zee kunt staren en naar de relaxte sfeer. Dan maar geen inspiratie voor een column!
Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...