donderdag 30 november 2023

Grote Boze Wolf!
Afgelopen zaterdag was ik op weg naar de pepernotenwinkel in de Vughterstraat. In het centrum was het gezellig druk. Een roetveeg pieten muziekske speelde leuke sinterklaasliedjes. Niets aan de hand dus. Het voelde alsof er helemaal geen aardbeving van zes op de Schaal van Richter ons land had getroffen. In de pepernotenwinkel trof ik een veelkleurig palet pepernoten aan van mintgroen tot okergeel. Ook de smaken waren talrijk. Van brownie tot karamel-zeezout en van kokos tot een echte feestmix. Ik weet nog dat vroeger de pepernoten smaakte zoals eruit zagen: gewoon kruimelig, droog en bruin. Heel gek, maar het eerste wat ik dacht: wat zal Geert Wilders hiervan vinden? Ik denk helemaal niks, want hij wil dat alles weer wordt zoals vroeger. Gewoon iedere dag ‘s avonds om zes uur spruitjes, aardappels, een gehaktbal met jus eten.


In de winkel was het druk met pepernootliefhebbers, die net als ik, ook geen keus konden maken. Wat had ik graag in de hoofden van deze winkelende mensen willen kijken. Immers 1 op de 4 had op de PVV gestemd. Daardoor zijn in mijn hoofd, na deze bizarre verkiezingsuitslag, alle logische verbindingen van slag geraakt. Het lijkt wel of ons schijnbare tolerante land is verworden tot een land van wolven in schaapskleren met voorop Geert Wilders als de grote boze wolf. Wat heeft mensen bewogen om op een extreem rechtse partij te stemmen? Hebben velen zich mee laten sleuren door de peilingen of wilden men de beschaafde en amper luisterende politieke partijen een poepje laten ruiken?


Oké, het leven is voor een misschien wel grote groep best pittig waardoor je opstandig wordt en je het idee hebt dat je er niet meer bij hoort. En wie is dan het best in staat om je gevoelige snaar te raken en op te fokken? Juist, dat is populist Geert Wilders! Een man bij wie de haat, tegen vooral moslims, als stoom uit zijn oren komt. Een man die al jaren geïsoleerd leeft en permanent bewaakt wordt door Jerommekes. Een man die een eenmanspartij leidt, omdat zijn wil wet is. Een man die amper weet wat het woord toekomstvisie betekent.


En dié man vindt dat hij een land kan leiden en er notabene ook nog voor ieder van ons wil/zal zijn. In zijn bunker leest hij graag de Donald Duck. Dan leest hij ook vast de strip van de grote boze wolf die steeds weer beterschap belooft. Tevergeefs! Iedere keer jaagt de grote boze wolf op de drie biggetjes om ze op te kunnen eten. En ik vermoed dat Geert Wilders dat nu ook wil gaan doen met de drie biggetjes Pieter, Dilan en Caroline. Hoezo is Wilders milder geworden? En gij geleuft dè! Eenmaal een grote boze wolf altijd een grote boze wolf! In de pepernotenwinkel kocht ik toch maar een zakje met bruine en witte pepernoten, want de kleuren in ons land zijn voorlopig vaal!

Brede welvaart

Ik vind het best veel verrassend klinken dat ons land in Europa zo goed scoort op ‘brede welvaart’. Alleen Zweden moeten we boven ons dulden...