maandag 13 april 2020

Op anderhalve meterZeg je ook weleens als je met een klusje bezig bent: ik schiet voor geen meter op? Nou, ik wel. Terwijl ik niet zo’n klusser ben, maar het schrijven van een column is soms ook een hele klus. Maar goed het gezegde: ‘ik schiet voor geen meter op’ kunnen we voortaan in de prullenbak gooien. Het nieuwe gezegde wordt: ik schiet voor geen anderhalve meter op! Alhoewel. Is dat wel juist? Onderzoekers van de TU Eindhoven en KU Leuven beweren namelijk iets anders. Uit hun onderzoek blijkt dat anderhalve meter niet genoeg is. Alleen als je stilstaat is dat genoeg. Dan kun je wel een anderhalve meter gesprek met een ander voeren. Overigens valt dat ook niet altijd mee, zeker als een geboren met handen en voeten verhalenverteller bent. Je hebt dan snel de neiging om iemand aan te raken.
  

Maar nu komt het: ga je met iemand wandelen dan moet je zeker 4 à 5 meter afstand van elkaar houden, omdat je anders vrijgekomen speekseldeeltjes ofwel druppeltjes van iemand die hoest kunt inademen, aldus de onderzoekers van wie overigens niets meer heb vernomen. Toch nepnieuws? Maar goed, toen ik hierover op twitter een NOS-tweet voorbij zag komen heb ik meteen gereageerd. Ik schreef: ‘het moet niet gekker worden, ik denk dat ik maar holbewoner word’! Meteen kreeg ik een reactie van iemand. Hij twitterde: ‘zo te zien aan je profiel ben je ook niet meer de jongste. Ik zou maar binnen blijven’! Daar kon ik het mee doen. Aha dacht ik, zo gaan jongeren nu misschien naar ouderen kijken.


Oké, ik ben 70+, da’s waar. 70+ klinkt als een overrijpe kaas. En je weet dat oude kaas kan stinken en bovendien, als je eraan komt, snel afbrokkelt. Ik denk dat, dankzij corona, oude kaas langzaam minder populair wordt. Maar bestaat 70+ kaas eigenlijk wel? Ja dus. De kaas heet Gormas. Het is een soort 'kaastaart' van Gorgonzola (Gor) en Mascarpone (Mas). De kaas komt uit Italië, toevallig het land met de vele corona doden. Nu zal de kaas er ongetwijfeld niets mee te maken hebben. Maar voor mij nu even geen Gormas kaas, immers een kaastaart eet je wanneer je iets te vieren hebt en daar is voorlopig geen reden voor. Nee, we moeten door met ons nieuwe normaal ofwel met het anderhalve meter mantra. We worden voorlopig vreemden voor elkaar, op afstand kushandjes geven én dat schiet voor geen anderhalve meter op, toch!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...