vrijdag 3 december 2021

Voorspellen


De winter is officieel begonnen, las ik. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat 21 december de startdatum was van de winter. Edoch niets is wat het lijkt. Shakespeare zei het al. Of het echt winter wordt is volgens weerexperts van het KNMI nog ongewis. De kans is niet zo groot, want boven de Noordpool blijft het weer rustig. De kans op koude uitbraken is daardoor minder groot. Maar klopt dit? Nee, zegt Piet Paulusma van omroep Max. Lange tijd was hij op tv voor SBS6 de weerman totdat ze genoeg van zijn afgezaagde verhaaltjes hadden. En klaar was Piet met het weer, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Dus is Piet nog steeds weerman. En intussen is Piet Paulusma nog steeds de bekendste weerman van ons land, als ik dat mag geloven. Enfin, Piet Paulusma heeft ook een wintervoorspelling gedaan. Volgens Piet kunnen we ons opmaken voor een stevige winter met sneeuw en ijs. Dat is heel wat anders dan de weerexperts van het KNMI zeggen. Hij hoopt wel dat zijn voorspellingen uitkomen of in ieder geval deels. 


Voorspellingen! Het is glazen bol werk. Wat ik moet daar in godsnaam nog mee, het loopt altijd anders. Heb ik met veel enthousiasme een fietsknooppuntenroute gepland dan zegt buienradar dat het gaat regenen. Dus blijf ik thuis. Maar het gaat niet regenen. Het wordt hooguit een beetje dreigend, de regen is in geen velden of wegen te bekennen. Mijn partner zegt altijd: je moet die weervoorspellers niet geloven, ze voorspellen het meestal fout. Je moet afgaan op je eigen gevoel, je eigen intuïtie. Makkelijk gezegd. Ik word er onzeker van. Daarover gesproken. Zo stond ik afgelopen zondagavond  bij AH voor het koelvak met allerlei kant-en-klaar maaltijden van boerenkool tot salades. En omdat het zondag was wilden we het gemakkelijk doen en met het bord op schoot naar Podium Witteman kijken. Mijn partner is gek op de maaltijdsalade van AH. Ik niet, want dat ik vind ik zo’n koude plons in mijn maag. 'Je zult wel voor mij met een maaltijdsalade thuiskomen', voorspelde ze. 


Ik wilde haar voorspelling natuurlijk niet uit laten komen, dus drentelde  ik voor het koelvak heen en weer. Misschien dan toch maar een pizza, want die waren twee-voor-een, maar ik vind de bami saté ajam ook lekker. Dan toch maar een maaltijdsalade en een bami? Een paar mensen hadden al gevraagd of ze er even bij mochten. En toen stootte ook nog per ongeluk een AH-medewerkster, die bezig het vullen van het vak aan de overzijde, met haar achterste tegen mijn achterste. Ze verontschuldigde zich meteen. Ze wilde natuurlijk geen #MeToo-tje aan haar achterste. En me to ook niet, maar ik realiseerde me wel dat ik behoorlijk in de weg stond. Toch maar snel de pizza’s gepakt en hop naar huis. Mijn partner was al lang blij dat haar voorspelling niet was uitgekomen. Ja, zei ik: zo gaat dat met voorspellingen, het blijft glazen bol werk!


Brede welvaart

Ik vind het best veel verrassend klinken dat ons land in Europa zo goed scoort op ‘brede welvaart’. Alleen Zweden moeten we boven ons dulden...