vrijdag 26 november 2021

Normaal doen!

 Het is me toch wat! Doe eens rustig, doe eens normaal’. Dat hoorde ik een vrouw zeggen die achter mij liep. Ze had een niet te vermijden stem.  Hoe noem je dat? ‘Een stem als een oordeel’. Tsja, wat doe je dan? Omkijken natuurlijk. Ze was alleen. Heeft ze het nou tegen zichzelf? Het eerste wat ik dacht: doe eens normaal. En dat denk ik steeds vaker, want regelmatig kom ik  mensen tegen die hele verhalen vertellen terwijl ze alleen lopen, maar dan blijkt dat ze een oortje in te hebben en gewoon tegen iemand aan het lullen zijn. Da’s toch niet normaal?  Maar wat is nog normaal in dit land? In de krant las ik dat we normaal doen helemaal zijn verleerd. Dat is nou weer enigszins overdreven, maar toch! Er is wel iets mis.


Vorige week was ik bij een theatershow van Maarten van Rossem. Heel toevallig, want ik had een vrijkaartje gekregen omdat ik zo’n aardige man bent die normaal heel normaal vindt. Ja, Maarten van Rossem. Je kent de oude brombeer vast wel. In zijn show zei hij dat 15% van de bevolking volslagen idioot is. Ik moest even slikken toen hij dat zei. Hoe komt hij daar nou bij? Maar Maarten zou Maarten niet zijn als hij zijn uitspraak niet zou onderbouwen. Zo’n 15% stemt op partijen zoals de PVV of FvD en dat levert niets  goeds op, want die partijen zorgen voor nog meer verdeeldheid in de samenleving. Ook wil 15% geen vaccinatie om nogal vreemde drogredenen, aldus Maarten. 


Hij heeft een punt, dacht ik. Zo’n 15% zorgt voor ongemak, draagt bij aan een splijtzwam in de samenleving. Schreeuwt bijna letterlijk moord en brand als het hen niet zint. En de zwijgende meerderheid - waaronder ik - kijkt toe en verbijt zich in stilte en roept zachtjes: doe eens normaal! De shit waar we nu in zitten had voor een substantieel deel voorkomen kunnen worden als we meer gemeenschapsgevoel hadden getoond. Dat heeft de zwijgende meerderheid wel gedaan, maar dat heeft een kleine groep en dan kom ik weer op de 15% van Maarten van Rossem niet gedaan. 


Die groep voelde zich aangetast in hun vrijheid, wat dat ook moge zijn. Deze groep zet nogal de hakken in het zand. Laat zich misschien wel opjutten door Baudet die al een hele poos van het padje is en als het erop aankomt het hazenpad kiest. Ik snap best dat het geloof in de politiek zo goed als op is. Zelf ben ik ook niet enthousiast meer, er is te veel stuk gemaakt en te veel mensen zijn in de kou gezet. Ook ik wil nieuwe frisse leiders op het pluche in Den Haag, want het spel van beloven en niet doen is voorbij. Ik wil leiders die, los van politieke kleur, ons weer in de goede richting gaan sturen en écht doen wat ze beloven. Investeren in de dingen die ertoe doen zoals zorg en welzijn moeten weer normaal worden.


Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...