donderdag 3 augustus 2023

Over gewone dingen

De zomer plenst met bakken naar beneden. Mensen die op een camping vertoeven verlangen naar een sneldroger waar je normaal gesproken de natte was in stopt. Uit wanhoop gaat men op zoek naar een lastminute naar een warm land aan de Middellandse zee. Al is het veertig graden daar, het maakt niet uit. Wij Nederlanders mopperen toch wel: of het nou koud, regenachtig of heet is. Zelfs Rhodos doet een oproep om naar hun brandend zand af te reizen. Meestal staat een lastminute voor een leuke aanbieding, maar nu niet. Je moet nu wel de volle mep betalen. Geen probleem, want thuisblijven in ons natte land is geen optie. Zelfs de ‘B&B Vol Liefde’, een serie op RTL4, houdt mensen niet thuis.


Ja, de ‘B&B Vol Liefde’. Tot vorige week had ik nog nooit van deze tv-serie gehoord. Vreemd eigenlijk, want ik ben bijna van alles op de hoogte. Dat moet ik natuurlijk ook wel als columnist. Bijna iedereen heeft het over dit programma. De serie is al sinds 2021 op tv. Maar plotsklaps is deze serie kennelijk immens populair. Er wordt haast lyrisch over gesproken. In deze serie beginnen acht Nederlandse single B&B-eigenaren aan het liefdesavontuur van hun leven! Ze stellen hun harten open voor een leuke partner uit Nederland met wie zij hun leven verder willen delen. Op zich een simpel concept, maar sinds Caroline van der Plas van de BBB heel populair is verlangen mensen kennelijk weer naar de gewoonheid van dingen in het leven. En bij gewone dingen hoort ook de liefde, al is dat geen garantie dat dingen dan ook gewoon gaan.


Goed, genoeg gefilosofeerd hierover. Hoogste tijd voor een kennismaking met de ‘B&B Vol liefde’. En op het terras van café de Unie kon ik al warm lopen. Aan een tafeltje achter mij zaten twee alleraardigste vrouwen te nippen aan een glas witte wijn én te beppen over een zekere Petri. Ze waren niet zo lovend over Petri. Ze vonden het een harde vrouw die niet aardig tegen mannen is. Zo vindt ze nooit een man kreeg ik nog mee. 's Avonds om half negen installeerde ik me voor de tv. Ik schakelde naar RTL4 en daar verscheen de grijsgelokte Petri in beeld met naast haar op de bank een gewoon uitziende man. Een gepensioneerde fietsenmaker die meer van fietsen wist dan van vrouwen. Petri is een oud-docente die in het Franse land een B&B is gestart. Nou ja, oud-docente. Ze keek en sprak nog steeds als een docente. Na een half uur kijken wist ik genoeg. De twee vrouwen op het terras hadden gelijk. Petri vindt nooit een man, ook niet op een gerepareerde fiets!

Brede welvaart

Ik vind het best veel verrassend klinken dat ons land in Europa zo goed scoort op ‘brede welvaart’. Alleen Zweden moeten we boven ons dulden...