zaterdag 13 maart 2021

StemmenOp tafel ligt de kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden voor de Tweede Kamer. De lijst meet 60 x 42 cm en er staan maar liefst 32 partijen op met in totaal 995 kandidaten. Ja, je leest het goed: 995 kandidaten voor 150 Kamerzetels. De Feestpartij (DFP) is de enige partij met slechts één kandidaat. Da’s in ieder geval overzichtelijk. Ook de partij Jezus Leeft valt op met drie kandidaten, terwijl ik zou denken dat zo’n partij eigenlijk moet beschikken over 13 kandidaten. Immers uit de overlevering heb ik begrepen dat Jezus werd omgeven door twaalf apostelen. Nou ja, 11 dan, want een apostel heeft Jezus verraden. 

De lijst is niet hanteerbaar. Ik heb meteen de schaar ter hand genomen en de lijst gemillimeterd. Een eenvoudige klus, want de eerste drie genoemde partijen zijn niet de mijne, dus heb ik die eraf geknipt. Vervolgens heb ik na Partij voor de Dieren (PvdD), lijst nummer 9, de rest eraf geknipt. Dat maakt het voor mij meteen een stuk overzichtelijker. En zo weet je meteen dat ik links georiënteerd ben. Links is trouwens altijd mijn sterkste kant geweest. Toen ik vroeger nog droomde van een voetbalcarrière moest ik het ook hebben van mijn linkse, daar kon ik soms verrassend mee scoren. 

Maar los van mijn linkse gedachtegoed moet ik mijn hoofd nog wel uit de zweefmolen zien te halen. Ja, in tegenstelling tot eerdere verkiezingen ben ik nu een zwevende kiezer. Ik heb gelukkig nog een paar dagen tijd om mijn keus te bepalen. Het is dit keer niet simpel, maar liefst vijf partijen scoorde namelijk bij het invullen van de stellingen praktisch hetzelfde percentage waaronder de PvdD. Nu weet ik al dat ik niet op de partij van Ester Ouwehands(dierenpark) ga stemmen, alhoewel de partij absoluut punten heeft die ertoe doen.

Ik zag trouwens dat de vorige lijsttrekker Marianne Thieme op de laatste plek staat. Het zal wel symbolisch bedoeld zijn, want ook andere partijen zoals de SP, GroenLinks, D’66 hebben coryfeeën op de laatste plaats staan. Ze noemen dat ook wel lijstduwers. In die context is het wel grappig dat op de laatste plek van de haast (onoverwinnelijke) VVD langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden staat. Maarten is van de vrije slag en daar houden ze bij de VVD wel van. Ook veel kiezers houden daarvan. Immers het is best bijzonder dat de VVD altijd met alles wegkomt, terwijl andere coalitiegenoten meestal hiervoor moeten bloeden. 

Dat zegt natuurlijk alles over de min of meer behoudende stemming in ons land ofwel laten we ons maar houden aan wat we hebben én dat is Mark Rutte. Toegegeven, Mark Rutte is een prima vent met veel kwaliteiten, maar zijn houdbaarheidsdatum zit er bijna op. Ik zou juist denken, nu we in een fase zitten waarin ons leven bijna tot stilstand is gekomen, het de hoogste tijd is voor nieuw elan. Voor anders denken over vooral ons klimaat en de economie. We zullen eindelijk moeten afrekenen met de bestaande heilige huisjes én ook met de voorspelbare Haagse politieke oneliners van beloven en toch anders beslissen omdat er overal wel een excuus voor is. Omdenken moet het nieuwe adagium worden! Ik weet het: daar is moed voor nodig. Wie gaat dat doen? Al met al maakt dat het weggeven van mijn linkse stem er niet eenvoudiger op!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...