woensdag 25 oktober 2023

Een wereld te herwinnen!


Over een kleine maand zijn er in ons land van dominees en kooplui weer verkiezingen. Maar liefst 26 partijen doen een gooi naar de gunst van de kiezer. Het moet niet gekker worden. De meeste partijen zeggen me niets én daar wil ik het graag bij houden. Wel vind ik het aardig om een aantal slogans van de hoofdrolspelers de revue te laten passeren en eventuele verbindingen te zoeken. Ik begin bij het NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Pieter heeft zijn schare eerst heel lang op de proef gesteld met doet ie het of doet ie het niet. Na een stilteperiode daalde hij uiteindelijk de Sinaïberg af om het voor velen het verlossende jawoord te verkondigen.

Afgelopen week presenteerde hij zijn programma met als titel: ‘Tijd voor herstel’. Het klinkt niet heel origineel, eerder saai. Alsof een dokter tegen mij zegt: je moet wel de tijd nemen om beter te worden. Dus vraag ik me af of Pieter Omtzigt al helemaal beter is, want hij weet - vind ik - niet zo goed wat hij wil. Frans Timmermans daarentegen weet wel wat hij wil: Frans wil minister-president worden van het land en wil samen voor een hoopvolle toekomst. En daar gooit hij zijn hele gewicht in en dat is niet mis. Bij College Tour zag ik dat hij het onderste knoopje van zijn overhemd amper dicht kreeg. De slanke Dylan Yesilgoz van de VVD verzuipt waarschijnlijk twee keer in het grote lijf van Frans Timmermans vandaar haar VVD verkiezingsslogan: ruimte geven en grenzen stellen. Dus opgepast Frans!

Maar het zou wel een hilarische soap kunnen worden als twee letterlijke zwaargewichten Frans Timmermans van de PvdA/GroenLinks en Caroline van der Plas van de BBB met vederlicht gewicht Dylan Yesilgoz een coalitie gaan vormen. Dat zal niet, want hun partijprogramma’s sluiten niet op elkaar aan, maar hun verkiezingsslogans wel. Ik maak van hun slogans een zin: ‘Iedere dag bbbeter door ruimte te geven en grenzen te stellen en zo naar een hoopvolle toekomst te gaan! Mooi hé! Nu wil Caroline wel met Frans en Dylan mits beide water bij de wijn doen en dat zal niet. Zonde van de wijn. Een kansloze missie dus.

Bovendien wil Caroline met Pieter. Zij is verliefd op de schaapachtig kijkende Pieter. Haar verkiezingsslogan ‘iedere dag bbbeter is vast alleen voor hem bedoeld, zeker nu hij tijd nodig heeft voor herstel. Daarentegen heeft Geert Wilders van de PVV geen lange tijd nodig voor herstel. Hij wil ‘Nederland weer op 1’. Dat heeft hij vast afgekeken van clown Donald Trump die ooit zei: America first! Geert zal het alleen moeten doen, alhoewel de slogan van de SP ‘Nu de mensen’ en de VVD met grenzen stellen wel in zijn buurt komen. Maar Geert, Dylan en Lilian samen, dat wordt vast een ordinair ik-heb-gelijk gevecht. Daarom wil ik eindigen met een slogan van de PvdD die er wel toe doet, namelijk: ‘een wereld te herwinnen’. Dat zou het motto moeten zijn van alle partijen!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...