donderdag 3 juni 2021

Oranjekoorts, naar links.......naar rechts! 

De oranjekoorts stijgt licht nu het EK-voetbal nadert. Hoe lang de koorts aanhoudt is afhankelijk van de prestaties van het Nederlands elftal op het EK. Intussen kleuren zo links en rechts de straten oranje. Ook supermarkt Jumbo heeft de oranjekoorts goed aangevoeld. Op tv is iedere dag wel een commercial te zien met Frank Lammers in een oranje juichcape. Frank rent als een dolle stier naar buiten omdat Nederland heeft gescoord. Nu lijkt Frank Lammers ook wel een beetje op een dolle stier, hij kan nogal lomp doen. Nee, geef mij maar Snolleke Bollekes. Voor mij steelt hij de Jumbo commercialshow met zijn nationale volkslied: ‘naar links…..naar rechts’. Daar word ik vrolijk van. Dat heeft Jumbo slim gedaan. Het zal een paar duiten hebben gekost, maar zo verhoog je wel de oranjekoorts.

Trouwens het liedje van Snolleke Bollekes brengt mij op een idee. Misschien moet informateur Mariette Hamer de enige echte Snolleke Bollekes in het Haagse uitnodigen als ze Rutte, Kaag, Ploumen, Klaver en Hoekstra om tafel heeft. Laat hem dan maar in zijn oranje juichcape ‘naar links……naar rechts’ zingen. Je zult zien dat we dan zo klaar met het formeren van een regering.  Zo als het nu gaat is het een mijl op zeven. De kans is groot dat we straks weer een coalitie krijgen van VVD, CDA, D66 en CU. Dan zijn we weer terug bij af en blijft alles bij het oude inclusief de schandaaltjes. We zitten nog midden in de toeslagenaffaire, maar inmiddels hebben we ook een heuse mondkapjesaffaire. 

Sywert van Lienden, prominent CDA’er, heeft vorig jaar via politieke weg een megaorder voor mondkapjes binnengehaald. Sywert weet precies hoe de hazen lopen in het Haagse en hij kan het bovendien goed vinden met zijn partijgenoot Pieter Omtzigt. Pieter heeft premier Mark Rutte toen attent gemaakt op het aanbod van Sywert. Nu snap ik wel dat Pieter liever nog een poosje uit beeld wil blijven. Ja die Sywert toch! Zo op het oog een vriendelijke en beschaafde jongeman, echt een CDA’er. In talkshows maakte hij zich altijd sterk voor fatsoenlijke politiek. Maar nu is hij volledig door de mand gevallen. Zijn smoesje dat hij uit goedheid handelde omdat onze samenleving bij het begin van de pandemie zat te springen om mondkapjes snijdt geen hout.

Hij deed voorkomen alsof zijn hart bloedde, maar Sywert rook geld, veel geld. Ineens werd Sywert een Dagobert Duck. Hij regelde mondkapjes voor een billijke prijs, zei Tamara van Ark. Hij verdiende er een slordige negen miljoen aan. Maar Sywert heeft niets fout heeft gedaan, zegt diezelfde minister. Maar al die veertig miljoen mondkapjes ter waarde van 100 miljoen euro liggen nog steeds in de opslag. Hoe kan dat én wat moet je daar mee? Tamara van Ark wil wellicht een groot aantal aan de Voedselbank schenken. Wat? De Voedselbank?  Die wil alleen maar voedsel voor de minderbedeelden en geen afgekeurde mondkapjes. Het moet niet veel gekker worden. Gelukkig heb ik oranjekoorts, dus word ik hier niet echt boos om. Met dank aan Snolleke Bollekes: ‘Naar links…..naar rechts’.

maandag 31 mei 2021

Sanoune

Deze column gaat over Sanoune. Ik ontmoette hem in de wijk Boschveld. Sanoune komt uit Benin, maar verblijft al bijna 10 jaar in ons land. Nog steeds illegaal, dat wel. Ik vroeg hem wat zijn naam in onze taal betekende. Hij zei: geluk. Maar de dertigjarige Sanoune heeft allesbehalve geluk in zijn leven. Immers officiële instanties ontkennen tot nu zijn bestaan. Sanoune is een sympathieke bescheiden jongeman van dertig jaar. Hij glimlacht naar mij, maar zijn hart huilt. Het verhaal dat Sanoune klinkt heel onwerkelijk.  

En nu woont hij sinds 2015 met vijf andere uitgeproduceerde asielzoekers in een noodopvang in Boschveld. Hij spreekt fatsoenlijk Nederlands, dat heeft Sanoune zichzelf aangeleerd. Hij ging, toen hij dakloos was, ieder dag bij Vluchtelingenwerk koffie drinken. Daar was hij heel welkom. Nu volgt Sanoune nog steeds taalontmoetingen bij Vluchtelingenwerk Den Bosch. Vluchtelingenwerk Den Bosch heeft er mede voor gezorgd dat Sanoune in de noodopvang kon gaan wonen. Van de gemeente ontvangt hij per maand 140 euro zakgeld om van te leven. Ik moest tijdens zijn verhaal even denken aan de mensen van de toeslagenaffaire, ook zo onwaarschijnlijk. 

Waarom krijgt Sanoune geen verblijfsvergunning? Sanoune beschikt niet over een geboorteakte. Zijn geboorteakte is in het dorp waar hij is geboren nooit opgemaakt. Het hoofd van de school van het dorp waar Sanoune woonde heeft gezegd dat er meer kinderen geen geboorteakte hebben. Kortom, zonder een geboorteakte bestaat Sanoune niet. Het voelt bij mij als een soort van fantoompijn. Zijn contactpersoon bij de gemeente beheert zijn dossier. Waarschijnlijk ligt dat onder aan de stapel. Wat er allemaal in het dossier staat weet ik niet, maar er zullen ongetwijfeld aantekeningen in staan over pogingen die genomen zijn om zijn situatie aangenamer te maken.

In 2015 heeft hij Bert Koenders, destijds Minister van Buitenlandse Zaken, gesproken over zijn uitzichtloze situatie. De minister was toen op werkbezoek in Boschveld. Zelfs het NOS-journaal heeft zich ermee bemoeid net als de ambassadeur van Benin. Ook burgemeester Jack Mikkers heeft in 2019 nog een brief gestuurd naar de rechtbank. In de brief noemt hij de situatie van Sanoune inhumaan en vraagt de rechtbank om mee te werken aan een terugkeer van Sanoune naar Benin. Allemaal zonder resultaat. Sanoune verveelt zich te pletter en wil graag iets doen: werken of vrijwilligerswerk doen of desnoods terug naar Benin. Na dit gesprek was ik een beetje van slag. Hoe kan dit? Nee, dit kan niet. Maak een geboorteakte én geef hem een verblijfsvergunning. Zo ingewikkeld is het niet om Sanoune zijn geluk te laten proeven!


Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...