dinsdag 19 maart 2024Wanneer ik de tune ‘Hoe gaat ie met de formatie’? hoor in de Avondshow van Arjen Lubach word ik altijd onwijs vrolijk. Op het tv-scherm komen dan de dansende koppies van Geert, Caroline, Pieter en Dilan voorbij. Voor de goede orde: ik word onwijs vrolijk van het wijsje, niet van de vier dansende koppies. De tune zou ook een promo kunnen zijn voor een concert van de Toppers in de Arena. Als de Toppers op het podium staan gaat het dak er volledig af. Zelfs Mark Rutte is een grote fan van hen, ik bedoel maar. Voorlopig gaat het dak er niet af bij de vier koppies in ‘Hoe gaat ie met de formatie’. Al doen ze wel alsof ze plezier hebben in het formeren van een nieuwe regering. Ik zou er haast in gaan geloven, maar ik weet beter.


Om alvast een beetje in de Paassfeer te komen: de vier koppies doen alsof ze effe een gekookt eitje aan het pellen zijn. Maar voor hen is een eitje pellen helemaal niet zo simpel, en al zeker niet voor Pieter Omtzigt. Bij hem weet je het maar nooit: blieft hij nou een zacht, halfzacht, halfhard of hard gekookt eitje? Caroline zal net als Geert kiezen voor een hard gekookt eitje, want ze houden beide van harde uitspraken. Dilan schat ik in op een halfhard eitje omdat ze binnen haar partij toch al op eieren moet lopen. Intussen liggen de eitjes nog steeds in het eierpannetje te bubbelen ondanks dat de informateur de kookwekker heeft laten aflopen. Als het zo doorgaat zullen de eieren langzaam groen kleuren en dat is nou niet bepaald de kleur van deze vier partijen. Dat is voor hen een linkse milieuvriendelijke kleur en die is niet te pruimen.


Maar ja, hoe moet het nu verder? De vier hebben nu een soort van ei van Columbus bedacht. Het eerste ei is inmiddels gelegd. Ze gaan straks gewoon terug naar de bankjes in de Tweede Kamer om elkaar de maat te nemen. En dan moet er straks een premier komen die het liefst boven de partijen staat. Om die te vinden wordt vast geen eitje. Wie wil er nou onder de hoede van Wilders de maat gaan slaan? Wie het weet mag het zeggen! Trouwens, als je je geroepen voelt om premier te worden kun je een brief schrijven naar Geert Wilders. Er is een voorwaarde: je moet wel rechtshandig zijn.


Een troost: je hoeft niet per se lid te zijn van een van de vier partijen. Nou kun je van de PVV ook geen lid worden, dat scheelt. Ook als je mijn leeftijd hebt kun je je aanmelden, want je bent nooit te oud. Kijk maar naar de komende gerimpelde presidentsverkiezingen in de VS. Bij de talkshow van Renze op RTL4 zag ik al wat namen voorbij komen. Klaas Dijkhoff van de VVD werd het meest genoemd. Ik vermoed dat ik de tune ‘Hoe gaat ie met de formatie’ nog vaak in de Avondshow zal gaan horen!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...