maandag 18 juli 2022

Hitteplan


Ik ben nu in Portugal in het lieflijk stadje Palmela niet zo ver van Lissabon. De oevers van de Taag liggen op oogafstand. Het landschap daar naartoe opent zich traag. De velden zijn leeg. Af en toe blaffen er een paar honden en loopt een koe doelloos rond. De thermometer kruipt langzaam naar de 36 graden Celsius. De koperen ploert of vriendelijker gezegd de zon, die ongrijpbaar hoog aan de horizon staat, regeert als een vorst. Soeverein, bijna als een dictator. En laat ik nu de pest hebben aan dictators, want die zijn meedogenloos. Zijn niets ontziend. Ze vergallen het plezier in het leven. Ontnemen je de vrijheid. Dat doet de zon niet. Maar de zon is, zeker als de temperatuur op een kookpunt komt, ook meedogenloos. En we geloven nog steeds niet dat het menens is.
 
En dat is nu aan de orde. In het zuiden van Europa zijn overal bosbranden en vallen kwetsbare ouderen om. De brandweermannen en -vrouwen zijn onze reddende engelen. In Palmela heeft een bosbrand ook nogal  huisgehouden. Het groene landschap is op een aantal plekken zwartgeblakerd. De hitte is, naast Poetin, onze volgende vijand geworden. En hoe bestrijden we die? Met een hitteplan, althans in ons land. De vierdaagse van Nijmegen is de driedaagse geworden, kinderopvangcentra zijn gesloten, treinen zetten de airco lager.  

Binnenblijven is het advies en veel water drinken. Mag het ook een biertje zijn? Twee dagen wordt het heel heet in ons land en de paniek slaat toe. De betutteling overheerst. We zijn van porselein geworden. Niet in de oven zetten dus, anders krijgen we een zonnesteek. De afgelopen week ben ik in Bilbao geweest. Het was daar gemiddeld 36 graden. Ik heb mijn bucketlist afgewerkt. Zo af en toe een flinke pauze nemen, veel water drinken en vooral alles in slow motion doen. Dan komt het helemaal goed, daar heb je geen hitteplan voor nodig. En nu een koud biertje vanaf een terras in Palmela!
  


Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...