woensdag 3 juli 2024

Voorbij denderen
Der zug donnert vorüber’. Deze zin herinnert me nog vaak aan de Duitse les op de middelbare school. Zo af en toe komt deze zin boven drijven in mijn hoofd. Niet dat er een directe aanleiding is om te zeggen: 'Der zug donnert vorüber', maar de zin klinkt alsof iets overweldigend is. In goed Nederlands betekent de zin: de trein raasde voorbij. Eigenlijk is het flauwekul wat ik hier bezig, maar ook weer niet. Afgelopen zaterdag bezigde ik deze zin plots vlak voordat ik naar bed ging, nadat ik die avond in de Grote Kerk op het Kerkplein had genoten van een prachtig zomerconcert. Een verrukkelijk zomerconcert waarin bandoneonist Carel Kraayenhof met zijn Adios Nonino de avond naar een absoluut hoogtepunt stuwde. Ik proefde weer even de traan van Maxima.


Wel fluisterde ik de zin in de stilte van de naderende nacht, want anders zou mijn partner misschien gaan denken dat ik van het padje geraak. Nou ja, dat zou zo maar kunnen, want binnenkort stijg ik op de leeftijdranking. En hoe hoger op de ranking, hoe hoger de kans op wartaal. In die context noem ik de twee bejaarden seniele potentiële rollator presidentskandidaten in VS die in november hakkelend en wel om de gunst van hun kiezers gaan vragen. Zou dat trouwens de reden zijn dat het BD een artikel heeft geschreven over senior-seks? ‘Senior-seks bestaat’!, luidde de kop. 'Wie denkt dat seks ophoudt boven een bepaalde leeftijd heeft het mis. Ouderdom hoeft in bed de pret niet te drukken', vertellen deskundigen die waarschijnlijk zelf een stuk jonger zijn. Wel zeggen ze dat 75-plussers veel minder actief zijn. 


Niet zo vreemd, want iedere onverwachte beweging kan leiden tot kramp in je been of verdraaiing van je rug of nog erger: een tochtje naar de EHBO-post. Als je het na wikken en wegen het toch doet, dan wil je indruk maken op je partner én onder het genot van een biertje bij je vrienden pochen over je senior-seks. Hen vertellen dat je geen Viagra-pil nodig had of een rollator om een aanloop te nemen tot de daad. Kortom, je pleegt een soort van plengoffer. Een plengoffer is een offerande waarbij een vloeistof op een altaar wordt geplengd. Ik denk dat mijn columnlezers nu vast over een hoogtepunt gaan fantaseren.


Van plengoffer naar Keti Koti is een kleine, 
doch serieuze stap. Plengoffer en Keti Koti zijn  onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op 1 juli jl. was de officiële herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. De woorden van een van de sprekers, burgemeester Femke Halsema, maakte veel indruk op de aanwezigen, maar ook op mij. Ze zei: ‘Een verbrande huid geneest niet als die telkens weer wordt opengehaald met het brandijzer van het hedendaagse racisme’. Tijdens haar toespraak voelde ik de onaangename en overweldigende wind waaien van het nieuwe, nogal heel rechtse kabinet. In mijn hoofd voelde ik weer plotsklaps de zin ‘ Der zug donnert vorüber’ opwellen. Ik hoop vurig dat 'der zug' heel snel voorbij zal denderen.

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...