donderdag 21 oktober 2021

 


Herfst


Het is herfst. De dagen worden korter, de bladeren dansen in de wind. De klok gaat volgend weekend een uur terug om zo het daglicht wat op te rekken. Niet iedereen vindt dat fijn, want de wintertijd ontregelt mensen. Ze raken net als de klok een poosje van slag totdat de gewenning er is. Nee, van mij mag de klok op zomertijd blijven tikken, want ik zie amper de voordelen. Bovendien heeft de wintertijd toch geen enkele invloed op de temperatuur. In de herfst schommelt de temperatuur overdag tussen de 10 en 16 graden. De zon laat zich amper zien, en als ie wel schijnt is het een schraal zonnetje. Zomertijd of wintertijd, dat maakt niets uit. De thermostaat moet ‘s avonds toch een paar graadjes hoger, maar doe ik nu met enige aarzeling nu de gasprijzen ontploffen. Misschien toch maar een dikkere trui aantrekken, want ijsberen door het huis is ook geen optie. 


Ja herfst. De bladeren aan de bomen of struiken kleuren prachtig rood, geel of oranje. Het landschap verrast ons met vele tinten groen. Ook de afgevallen gele bladeren op straat geven mij een herfstgevoel. De bomen tegenover mijn appartement worden zachtjesaan kaal. Dat vind ik niet vervelend want dat geeft mij weer een wijde blik op het Het Bossche Broek. Maar waarom wordt de ene boom kaal en de andere niet, daar kan ik weleens over mijmeren. Het  blijkt dat sommige bomen bladeren hebben die dikker en leerachtig zijn. Dus gewoon sterker en daarom verliezen ze geen blad. Was ik maar een boom met dikke bladeren, verzucht ik een beetje jaloers. Immers mijn haardos wordt ook wat dunner, daar helpt geen lieve moeder aan. Ook niet de Alpecin shampoo, terwijl dat wel wordt beloofd.


Desondanks heeft de herfst veel positieve effecten lees ik in de ‘Flessenpost’ blog opgetekend in Bergen aan Zee. De herfst schijnt beter te zijn voor je gemoed. Dat snap ik nou niet zo goed, want er zijn mensen die juist in de herfst gaan somberen. Maar dat is helemaal niet nodig, zegt de 'Flessenpost'. Ben je somber, ga dan naar buiten en snuif de herfst op, dat brengt lichtheid in je hoofd, zorgt ervoor dat je er dieper van gaat slapen. Eigenlijk is het herfstseizoen goed voor je mentale gezondheid, zegt de ‘Flessenpost’. 


Of dat niet genoeg is heeft de herfst nog meer in petto. Ze biedt ook een vorm van troost. Aha, nou snap ik waarom op een condoleancekaart vaak herfstbladeren staan. Maar nu komt het. De herfst is ook goed voor je liefdesleven, nodigt uit tot samen knus knutselen onder het dekbed. Ik zie dat toch even anders, want  ik zet de thermostaat - uit een zuinig stoken overweging -  juist vroeger lager. Dan ben ik blij dat ik rond middernacht mijn inmiddels koude lijf onder mijn eigen dekbed kan verstoppen om weer warm te worden. Knusser dan dat wordt het niet. Enfin, de ‘Flessenpost’ heeft zijn/haar stinkende best gedaan om het herfstseizoen te promoten, maar ik blijf toch een zomermens!


Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...