donderdag 27 februari 2020

Balorig!


Ik ben een beetje balorig. Vandaag drie keer buiten geweest en drie keer nat geworden. Bovendien vond ik de UVV-gastvrouw in het JBZ ook niet vriendelijk. Bij binnenkomst in de hal zei ze nogal geïrriteerd: heeft u geen hoesje voor uw paraplu? Ik keek haar verbaasd waterig aan, want dat paste wel bij het weerbeeld. Ze pakte abrupt mijn paraplu af en deed hem in een bak. Ik dacht: die haal straks wel weer op. Niks daarvan. ‘Meneer, u vergeet uw paraplu’! Het klonk nogal dwingend. Om mijn paraplu had ze een plastic hoesje geschoven zodat de vloer niet nat zou worden. Of misschien dacht ze wel dat ik – net als een hond die zijn natte vacht uitschudt – mijn paraplu zou uitschudden. Ik denk namelijk dat ze me daar wel van verdacht, tenminste zo kronkelde het wel in haar hoofd. Eerst wilde ik naar de UVV-cheffin om mijn beklag te doen over deze gastvrouw. Toch niet gedaan, want anders zou ik te laat zijn voor mijn afspraak bij mijn KNO-arts.

Eenmaal thuis en dit keer wel de paraplu uit balorigheid in de hal uitgeschud zette ik koffie en pakte ik het Bossche katern van het BD. Op de voorpagina kon ik niet om de kop: ‘Ouderencomité: het roer moet om’, heen. Daarboven stond een foto met twee verkeersborden met daarop 120. Zou het een met het ander te maken hebben? Niet dus, maar ik was wel benieuwd naar wat het ouderencomité te melden had, tenslotte behoor ik ook tot deze doelgroep. Ik moet zeggen dat ze wel een leuke naam hebben bedacht voor hun comité: ‘Wij Ouderen Willen’ (WOW). WOW zeg je ook na afloop van een bijzondere beleving.  Maar goed, bij ‘Wij Ouderen Willen’ denk ik aan het maken van een verlanglijstje voor mijn verjaardag. Dat hebben ze bij WOW ook gedaan, een verlanglijstje met liefst zeven wensen.

De wensen klinken nogal obligaat, van niet als eenzaam en zielig worden beschouwd tot met elkaar gelijkwaardig en menswaardig ouder worden. Tsja, wie wil dat nou niet! Daar hoef je geen 75 jaar voor te zijn, toch! Ik lees ook dat WOW-comité vindt dat de blik van de samenleving op ouderen beperkt is. Ik weet niet wie of wat ze hebben geraadpleegd, maar ik merk weinig van die beperkte blik in mijn omgeving. WOW wil ook dat ouderen meer naar het theater gaan. Nog meer, dacht ik meteen. Ik kom vaak in het theater en zie heel veel leeftijdsgenoten. En weet je, soms erger ik me aan mijn leeftijdsgenoten. Wanneer ik in de VF naar de film ga kunnen ouderen tijdens de film nogal irritant kakelen. Zou het niet kunnen zijn dat de blik op onszelf soms ook beperkt is? Alles is er al, alleen het kan altijd beter. Dus hoezo moet het roer om? Daar word ik toch een beetje balorig van!

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...