donderdag 3 juni 2021

Oranjekoorts, naar links.......naar rechts! 

De oranjekoorts stijgt licht nu het EK-voetbal nadert. Hoe lang de koorts aanhoudt is afhankelijk van de prestaties van het Nederlands elftal op het EK. Intussen kleuren zo links en rechts de straten oranje. Ook supermarkt Jumbo heeft de oranjekoorts goed aangevoeld. Op tv is iedere dag wel een commercial te zien met Frank Lammers in een oranje juichcape. Frank rent als een dolle stier naar buiten omdat Nederland heeft gescoord. Nu lijkt Frank Lammers ook wel een beetje op een dolle stier, hij kan nogal lomp doen. Nee, geef mij maar Snolleke Bollekes. Voor mij steelt hij de Jumbo commercialshow met zijn nationale volkslied: ‘naar links…..naar rechts’. Daar word ik vrolijk van. Dat heeft Jumbo slim gedaan. Het zal een paar duiten hebben gekost, maar zo verhoog je wel de oranjekoorts.

Trouwens het liedje van Snolleke Bollekes brengt mij op een idee. Misschien moet informateur Mariette Hamer de enige echte Snolleke Bollekes in het Haagse uitnodigen als ze Rutte, Kaag, Ploumen, Klaver en Hoekstra om tafel heeft. Laat hem dan maar in zijn oranje juichcape ‘naar links……naar rechts’ zingen. Je zult zien dat we dan zo klaar met het formeren van een regering.  Zo als het nu gaat is het een mijl op zeven. De kans is groot dat we straks weer een coalitie krijgen van VVD, CDA, D66 en CU. Dan zijn we weer terug bij af en blijft alles bij het oude inclusief de schandaaltjes. We zitten nog midden in de toeslagenaffaire, maar inmiddels hebben we ook een heuse mondkapjesaffaire. 

Sywert van Lienden, prominent CDA’er, heeft vorig jaar via politieke weg een megaorder voor mondkapjes binnengehaald. Sywert weet precies hoe de hazen lopen in het Haagse en hij kan het bovendien goed vinden met zijn partijgenoot Pieter Omtzigt. Pieter heeft premier Mark Rutte toen attent gemaakt op het aanbod van Sywert. Nu snap ik wel dat Pieter liever nog een poosje uit beeld wil blijven. Ja die Sywert toch! Zo op het oog een vriendelijke en beschaafde jongeman, echt een CDA’er. In talkshows maakte hij zich altijd sterk voor fatsoenlijke politiek. Maar nu is hij volledig door de mand gevallen. Zijn smoesje dat hij uit goedheid handelde omdat onze samenleving bij het begin van de pandemie zat te springen om mondkapjes snijdt geen hout.

Hij deed voorkomen alsof zijn hart bloedde, maar Sywert rook geld, veel geld. Ineens werd Sywert een Dagobert Duck. Hij regelde mondkapjes voor een billijke prijs, zei Tamara van Ark. Hij verdiende er een slordige negen miljoen aan. Maar Sywert heeft niets fout heeft gedaan, zegt diezelfde minister. Maar al die veertig miljoen mondkapjes ter waarde van 100 miljoen euro liggen nog steeds in de opslag. Hoe kan dat én wat moet je daar mee? Tamara van Ark wil wellicht een groot aantal aan de Voedselbank schenken. Wat? De Voedselbank?  Die wil alleen maar voedsel voor de minderbedeelden en geen afgekeurde mondkapjes. Het moet niet veel gekker worden. Gelukkig heb ik oranjekoorts, dus word ik hier niet echt boos om. Met dank aan Snolleke Bollekes: ‘Naar links…..naar rechts’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...