zondag 11 november 2018

Geluksmoment


Het is vandaag de elfde van de elfde. In het Bossche barstte om precies elf over elf het carnavalsseizoen los dat tot zo ongeveer het voorjaar van 2019 zal duren. Carnaval is in onze stad zo langzaamaan een halfjaarlijkse uitlaatklep geworden om de hectiek van het dagelijks drukke bestaan in de weekenden weg te moffelen. Het aantrekken van het carnavalsjasje zou ik een soort van geluksmoment willen noemen. Daarna ga je drinken, dansen en vrijen om te overleven in een omgeving die helaas meer en meer aan het verharden is.  

In Parijs, zo’n 500 kilometer verderop, werd elf minuten eerder het einde van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog herdacht, een oorlog waar in vier jaar tijd 16 miljoen mensen zinloos de dood in werden gejaagd. Hoe groot kan het contrast zijn op deze bewolkte zondag. In het roodwitgeel gekleurd Den Bosch feesten met het goudgeel nat in de hand en in Parijs in aanwezigheid van veel hotemetoten de miljoenen slachtoffers herdenken die geen geluk hebben gehad. Het contrast tussen geluk en ongeluk ofwel dood of leven is enorm. Freek de Jonge heeft er ooit een prachtig liedje over geschreven met als titel ‘Er is leven na de dood”.  En zo is het. Of je het nou leuk vindt of niet. Dood gaan we allemaal, maar ieder op z’n tijd. Het leven is geluk hebben, al snap ik niet zo goed waarom de een meer geluk heeft dan de ander.

Gisteravond had ik weer een eetclubsessie. Er kwamen veel heerlijkheden op tafel. Dat noem ik een soort van eetgeluk en over geluk ging het plotseling ook aan tafel. Dit nadat we met allen hadden vastgesteld dat er in ons land best veel wordt geklaagd en gemopperd, ondanks het hoge ‘geluk’ cijfer volgens het CBS . Laten we de proef op de som nemen moet een van mijn tafelgenoten gedacht hebben. ‘Wie van jullie is gelukkig’? Met een glimlach bracht ze het glas rode wijn tot aan de lippen en zei uitdagend: ‘laten we een rondje doen, wie begint er’?

Even was het stil rond de vierkante tafel. Toen werd de bal teruggekaatst door een andere tafelgenote. ‘Wat is geluk? Dat je tevreden bent’? Tsja, het is niet zo simpel te verklaren. Op internet kwam nogal wat definities van geluk tegen. De voor mij de meest in het oog springende is de situatie waarin de diepste behoeften is verwezenlijkt. Kortom een gelukssituatie: het genot van een orgasme, of van een patatje met mayonaise of de postcodeloterij winnen. Zeg het maar. Ik zei meteen:  geluk bestaat niet, het is kortdurend gevoel van genot. Het is puur emotie wat je zo maar kan overkomen.  We zaten met achten om tafel om over geluk te praten. Ik was als laatste aan de beurt, maar zover kwam het niet. Dat was mijn geluksmomentje!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...