Maar wat levert de wintertijd - buiten dat ik voor één nacht een extra uurtje heb - mij nou echt op? Aan dat extra uurtje heb ik midden in de nacht helemaal niets. De nacht is voor de nachtbrakers en dat ben ik al lang niet meer. En stel dat ik wel wakker was gebleven tot 3 uur! Dan had ik dat uurtje kunnen herbeleven. Om wat geks te doen? Nee, ik zou het niet weten. Het doet me wel denken aan interviews waarin nogal eens de vraag wordt gesteld: wat zou je doen als je opnieuw zou moeten beginnen? Wat zou je dan anders gedaan hebben? Zo’n vraag vind ik even zinloos als met de wijzers van de klok spelen. Het is een dooddoener, want je kunt niets overdoen of anders doen. Gedaan is gedaan.
Er kan tegenwoordig veel, maar er is geen tijdmachine zoals in de stripboeken van Donald Duck die je terugstuurt naar een gewenst jaartal. In die context doet de tijdmachine wel zijn werk als het om de zomer- en wintertijd gaat. Alleen word ik daar per saldo word niets wijzer van. Nu weet ik nu niet zo goed meer wat nou de juiste tijd is. De zomertijd of de wintertijd? Ik ben het spoor bijster geraakt. Ik weet nog dat in 1977 de winter- en zomertijd vanwege de oliecrises in ons land opnieuw is ingevoerd. Opnieuw? Ja, opnieuw. De zomertijd werd ingevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, met dank aan de Duitsers. Zij wilden zo kolen besparen en langer van het zonlicht gebruikmaken. Ik vind het allemaal abracadabra.
Het is volgens mij nooit duidelijk geworden dat de zomertijd energie bespaart. En als ik het goed begrijp, hebben we nu juist teveel energie in voorraad. Dus wie het weet mag het zeggen. Het enige wat ik na wat speurwerk heb begrepen is dat de wintertijd de juiste tijd is. Een aantal jaar geleden gingen er stemmen op binnen de EU om aan het ritueel van zomer- en wintertijd een eind te breien. Maar de klok is daarna bij de EU stil blijven staan. En zo blijven we aanmodderen met het klokje terug en het klokje vooruit zoals we met zoveel dingen aanmodderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten