donderdag 16 november 2023

Roodwitgeel!

Op de elfde van de elfde is het carnaval weer op de kaart gezet. En hoe! Rond de klok van tien uur kleurde het centrum al roodwitgeel. Het leek wel of mensen als een hardwerkende mierenhoop uit allerlei hoeken en gaten waren gekropen, op weg naar de Parade. Immers het goudgele bier lonkte, maar ook het met elkaar gezellig hebben in deze schokkende tijden.Tegen beter weten in liep ik tegen half elf ook richting de Parade. Niemand lette op mij. Ik voelde ook geen echte verbondenheid, want ik was niet roodwitgeel uitgedost. En dat hoort niet, maar ja: ik kon mijn carnavalssjaal niet vinden. Terwijl ik een volbloed Bosschenaar en oud carnavalsvierder ben voelde ik me even niet thuis in mijn eigen stad, maar mijn nieuwsgierigheid won het. 

Hoe dichter ik bij de Parade kwam hoe voller het werd. De sfeer was uitbundig, iedereen was op een of andere manier met elkaar verbonden. Het zonnetje kleurde net als het bier goudgeel, bier dat al rijkelijk vloeide. Dat begon al bij café de Unie waar: ‘k ken munne mens nie veinde’, uit de luidspreker knalde. Sommige mensen hadden een soort van een rollator bij zich met daarin treetjes bier van de supermarkt. Nou ja, niet zo gek, want een biertje van de tap kost al snel 3,50 euro. En er is nog geen biertoeslagenwet in de maak. 

Om elf over elf was het zover. Peer va den Muggenheuvel tot den Bobberd, de burgervaojer van Oeteldonk, opende het carnavalsbal en verexcuseerde burgemeester Mikkers. Onze burgemeester was verhinderd. De reden was wat diffuus, maar de meeste Oeteldonkers op de Parade wisten wel beter. De burgemeester had iets gezegd over Marokkanen wat kennelijk klopt, maar niet klopte dat hij dat had gezegd. Dat mag niet. Je kunt als hoeder van de stad eigenlijk niets meer zeggen, dat doe je maar in de achterkamertjes. En zo was er weer een rel geboren. 

Niet alleen in de Marokkaanse gemeenschap, maar ook bij Extention Rebellion, die zich in mijn ogen, alleen maar met de zorgen over het klimaat moet bezighouden. Het lijkt erop dat steeds meer mensen doorslaan, alsof dagelijks de aardlekschakelaar eruit springt. Op Social Media prediken anonieme malloten de meest gruwelijke dingen. Er wordt haat gezaaid, er wordt dood aan en branden in de hel geschreeuwd. En dat neemt alsmaar extremere vormen aan. Het mag allemaal. We noemen dat de vrijheid van meningsuiting. Aan mijn hoela. Voor mensen die op het podium staan is die vrijheid van mening er niet meer. 

Dat heeft burgemeester Mikkers inmiddels ook ondervonden. Zijn hoofd moest op het hakblok. Jammer genoeg klonk ook het BD in het Bossche katern best opruiend met: Burgemeester 'geen racist', waarom dan die uitspraak? Zo’n vette kop boven het artikel draagt niet bij tot een betere verstandhouding in de samenleving. Bovendien klopt het niet. Het gaat niet over racisme, het gaat over crimineel gedrag én dat is heel wat anders. Dus denk niet zwart-wit, maar roodwitgeel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...