donderdag 22 juli 2021

VerdienmodelWat is dat toch met die miljardairs? Kunnen ze nu alleen maar denken in verdienmodellen? Het lijkt er wel op, want ze vinden dat ze zonder enige vorm van schaamte zich alles kunnen veroorloven. Er zijn inmiddels heel veel miljardairs op onze aardbol, maar twee sprongen deze week bij mij in het oog: Jeff Bezos en Frits van Eerd. Jeff Bezos, oud-directeur van Amazon, is de rijkste man op aarde met een geschat vermogen van 157 miljard dollar.  Afgelopen week bedankte hij na zijn ruimtevlucht alle medewerkers en klanten van Amazon. ‘Want jullie hebben voor de ruimtevlucht betaald, het wordt erg gewaardeerd’, zei hij deze week op een persconferentie. Dat zegt de man met een vermogen van 157 miljard dollar. Het is niet te geloven, wat een walgelijke vertoning. 157 miljard, wat kun je daar allemaal voor kopen? Ik zou het niet weten. Wat moet je in hemelsnaam met dat geld? Je kunt er heel continent blij mee maken, zodat mensen een fatsoenlijk leven kunnen leiden. Maar dat zal vast niet in de botte hersens van Jeff Bezos opkomen.

Ook Frits van Eerd, ceo van de Jumbo, is in de ban van het geld. Nu heeft hij in tegenstelling tot Jeff Bezos nog maar een bescheiden vermogen. Volgens de Quote bedraagt zijn vermogen 1.9 miljard. Maar toch is Jumbo-Frits niet gerust, want in het BD las ik dat de Jumbo bezorgd kijkt naar het verdienmodel. Hoezo, dat snap ik niet? De eerste helft van dit jaar scoorde Jumbo maar liefst een omzet van ruim 5 miljard euro. Maar de financiële topman, die niets zei over de winst, zwakte de euforie af. Ook Jumbojet Frits deed er in het interview nog een duit in het zakje. ‘We moeten kritisch naar ons businessmodel blijven kijken en indien nodig aanpassingen doorvoeren’. Ik denk dat ik weet wat hij bedoeld: als het nodig is moeten we onze leveranciers en ons personeel nog meer uitknijpen.

En laat ik dat nou snappen van Frits, want hij wil een nieuw droomhuis gaan bouwen in de bossen van Heeswijk. De villa moet het centrum worden van Bernehoeve, een 28 hectare groot landgoed dat Frits van Eerd met zijn Jumbo bij elkaar gesprokkeld heeft rondom zijn huidige woning. De bedoeling is dat Frits vanuit het toekomstige landhuis de zon zal zien rijzen boven het ven dat hij er zelf liet graven. Hoe romantisch kun je zijn met een uitgekiend verdienmodel. De villa staat ingetekend aan de noordkant van de plas, daar waar fietsers nu nog vrij toegang hebben. Maar straks niet meer, want Frits vindt dat fietsers de rust verstoren. 

Het gemeentebestuur van Bernheze heeft al voorzichtig ja heeft gezegd, ondanks dat de villa in strijd is met het bestemmingsplan. Maar zeg maar eens nee tegen de Jumbojet. Doe je dat wel, dan is de kans niet denkbeeldig dat Frits van Eerd met zijn twee oude Spitfire gevechtsvliegtuigen de boel in Heeswijk komt verzieken. Ja, je leest het goed. Frits heeft in een dolle bui twee Spitfires gekocht voor zo’n slordige vier miljoen euro. En lukt het niet om die oude krengen de lucht in te krijgen dan kan Frits nog altijd een beroep doen op formulecoureur Max Verstappen. Max, die ook door Frits wordt gesponsord,  kan dan met F1 raceauto door het dorp te scheuren. En dat zal ze leren in Heeswijk, want kom niet aan het verdienmodel van Frits van Eerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...