donderdag 24 september 2020

Het eerlijke verhaal!

Heb jij dat ook weleens: geen zin om op te staan? De laatste dagen merk ik dat ik minder zin heb om ’s morgens op te staan. Dan moet ik me bij wijze van spreken met een takel omhoog laten trekken, terwijl ik toch smacht naar mijn eerste kopje koffie. Ben ik aan het tobben? Niet echt, maar ik voel wel een onsje somberte in mijn hoofd en dat komt niet door de vallende herfstbladeren.

Vorige week keek ik naar het tv-programma ‘Dit Was Het Nieuws’ een programma met een satirische blik op het nieuws. Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek geven op satirische wijze commentaar op de actualiteit. Jan Jaap en Peter krijgen daarbij elke week hulp van leuke gasten. De laatste keer was de bekende columnist Marcel van Roosmalen een van de gasten. Marcel is wekelijks met een column op NPO Radio 1 te horen in het programma De Nieuws B.V.

Nu ben ik tegenwoordig wekelijks ook op de regionale radio te horen met een column. En wel in het programma ‘Orvariatie’. Nu ben ik natuurlijk geen Marcel van Roosmalen, maar gewoon een bescheiden columnist. Ik ben een laatbloeier in het schrijven van columns. En ik wil ook niet pochen over mijn columns, maar mijn columns zijn wat lichter van toon dan die van Marcel van Roosmalen. Dat weer wel. Marcel blinkt in zijn columns niet uit met een vrolijke kijk op het leven. Hij klinkt eerder wat zwartgallig, dat maakt hem een aansprekende en opvallende columnist.

Zo sprak Marcel in het programma ‘Dit was het nieuws’ met somberte over de coronapandemie. Met een blik van een doodgraver zei hij dat de helft van de wereldbevolking dood gaat aan corona en de andere helft oorlog gaat voeren om een stukje brood te kunnen bemachtigen. Marcel zal het vast satirisch bedoeld hebben, want dat kan hij als de beste. Maar toch bleven zijn woorden bij mij hangen, vandaar mijn onsje somberte in mijn hoofd. Maar misschien is het meer onrust.

De onrust neemt meer toe nu het virus weer de regie heeft overgenomen. En we weten dat het virus geen grenzen kent en niet mee werkt aan ons poldermodel. Een groep onnadenkende BN’ers lanceerde met veel ophef de hashtag #ikdoenietmeermee. Nou, ik wil ook liever niet meedoen. Niemand wil meedoen aan corona. Het is een stupide kreet die ons niet verder helpt en de onrust en verwarring alleen maar groter maakt. Gelukkig is deze groep tot inkeer gekomen.

Ook de Haagse politici buitelen nu over elkaar heen. De oppositie verwijt de regering slecht coronabeleid. Ze hebben steken laten vallen, het breipatroon vertoont gaten. We voeren niet meer de regie. De communicatie en de aanpak moet beter, zegt de voltallige Tweede Kamer. De ChristenUnie vindt zelfs dat het eerlijke verhaal (gejat van Beter Horen!) moet worden verteld. Welk eerlijke verhaal? Het eerlijke verhaal is dat we ons beter moeten houden aan de coronaregels, want anders krijgt columnist Marcel van Roosmalen misschien toch nog een beetje gelijk!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...