donderdag 21 januari 2021

Oogjes dicht, snaveltjes toe

 Herinner je je de Fabeltjeskrant nog? Dat ging over de avonturen van spraakmakende dieren in het Grote Dierenbos. Een van de dieren was meneer den Uil. Hallo meneer den Uil, waar breng je ons naar toe? Aan het eind van iedere fabeltjeskrant zei meneer den Uil tegen de kinderen: oogjes toe en snaveltjes dicht. En dat deden kinderen natuurlijk braaf. En nu zijn we als volwassen mensen aan de beurt om een poosje meneer den Uil extra te gehoorzamen nu de avondklok gaat tikken. De komende weken zal, nadat Annechien Steenbergen als Truus de Mier met tuut, tuut, tuut het NOS-journaal van 20.00 uur afkondigt, meneer den Uil in de persoon van Mark Rutte op tv verschijnen om tegen ons te zeggen: oogjes dicht en snaveltjes toe. Naast hem zal zijn trouwe vazal Hugo de Jonge staan, alias Lowieke de Vos. Wat wordt zijn rol? Hij moet iedere keer nadat Meneer den Uil heeft gezegd: ‘oogjes dicht en mondjes toe’ hatsikidee roepen en een klap op de avondklok geven zodat ie gaat tikken.

Op de achtergrond kijken Ernst Kuiper en Diederik Gommers, alias Ed en Willem Bever goedkeurend toe. De klussers die met hun waterpomptang en de combinatietang al maanden proberen het coronavirus in de tang te nemen. In de regiekamer zit Jaap van Dissel, alias meneer de Raaf. Hij heeft een scherpe snavel. Meneer de Raaf doet niets liever dan de boel op stang jagen, plagen en shockeren. Hij is het afgelopen jaar goed bevriend geraakt met Lowieke de Vos en niet zonder succes, want Lowieke doet precies wat meneer de Raaf wil. En natuurlijk zullen we als brave burgers luisteren, want we zijn zo langzamerhand hartstikke murw gemaakt door het alsmaar muterende virus.

Intussen zijn in het Praathuis van het Grote Dierenbos oftewel het Grote Virologenbos Ab Osterhaus als Bor de Wolf, Marc Bonten als Gerrit de Postduif en Marion Koopmans als Juffrouw Ooievaar druk in de weer met het bestuderen van allerlei wiskundige modellen nu allerlei ongewenste virusvarianten uit verschillende landen onbedaard ronddansen. Vooral de Engelse variant is dominant (dat rijmt ook nog). Waar komt de Engelse variant zo ineens vandaan?, vraagt de bazige juffrouw Ooievaar.  Bor de Wolf denkt dat het komt door de Brexit. De Engelsen willen ons eindelijk eens een loer draaien. Maar Gerrit de Postduif denkt er heel anders over.  Hij vraagt juffrouw Ooievaar ten dans. Om meer te weten te komen over het Engelse virus wil hij graag met juffrouw Ooievaar een Engelse wals dansen. Maar juffrouw Ooievaar, die graag de baas speelt en er alles aan doet om de dingen naar haar hand – pardon vleugel – te zetten, zegt: er is nu ook een Duitse variant, laten we daarom een Duitse schlager zingen. Bor de Wolf hoort het allemaal aan en neemt als troost nog maar een kopje eikeltjeskoffie, terwijl hij liever een glas rode wijn blieft. En zo bleef het nog lang onrustig in het Virologenbos. Voor hen: geen oogjes dicht en snaveltjes toe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...