vrijdag 30 april 2021

LintjesregenEr zijn meerdere soorten regen. Je hebt slagregen, motregen, druilregen, stortregen maar ook lintjesregen. De dag voor Koningsdag was het weer zover, de lintjesregen viel er gestaag uit. Veel burgemeesters trokken er op uit om mensen een lintje op te spelden. Elk jaar worden veel vrijwilligers in het zonnetje gezet, maar ook heel bekende Nederlanders. Een van de bekende Nederlanders is Olga Commandeur. Zij is, voor hen die het niet weten, een oud-atlete die best heel hard kon lopen. Olga – niet te verwarren met Olga die jodelliedjes zong - presenteert al sinds 2000 ’s morgens het tv-programma ‘Nederland in beweging’.

Vooral ouderen - die huppelen op de vierkante meter een uitdaging vinden - zijn blij met Olga. Olga houdt van rekken en strekken en is een smaakmaker bij vooral de huppelende ouderen. Nu is Olga benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens de kanselarij, die waakt over de lintjes, heeft Olga tijdens de coronacrisis bijna dagelijks geheel belangeloos extra bewegingsprogramma's voor thuis gepresenteerd. Hoezo belangeloos, ze wordt toch betaald door omroep MAX of vergis ik me nou.

Dit jaar zijn er 2832 lintjes uitgereikt. De meeste lintjes waren voor mannen, terwijl ik het gevoel heb dat vooral vrouwen vrijwilligerswerk doen. Het is misschien een schrale troost voor de vrouwen, maar het Bossche heeft er toch twee vrouwelijke ridders bij. Een van hen is Marjohn van de Ven-Messing. ‘Ik zag het totaal niet aankomen’, zei ze. Dat snap ik. Ze zet zich al jaren belangeloos in om laaggeletterden Nederlands te leren. Belangeloos een bijdrage doen? Dat is toch de essentie van het vrijwilligerswerk. Maar goed, waarom wordt de een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en de ander gewoon Lid. Wie weet mag het zeggen. Ik vind de lintjesregen volstrekte kul, ofschoon onze koning er heel anders over denkt.

Ik doe ook wel dingen belangeloos, zoals deze column schrijven. En boodschappen doen als mijn partner mij dat vraagt. Notabene betaal ik de boodschappen dan ook nog vaak uit eigen zak. Als dat niet in de categorie belangeloosheid valt weet ik het ook niet meer. En verder doneer ik aan allerlei verantwoorde maatschappelijke doelen.  Nee, ik krijg van hen geen lintje, maar wel zo af en toe een aardigheidje. Onlangs heb ik een vogelboek ontvangen. Wel leuk, maar wat moet ik daarmee? Ik ben niet zo van de vogels. Laatst probeerde een brutale meeuw in Scheveningen mijn broodje makreel in vogelvlucht te jatten. Hij vloog sneller dan mijn broodje makreel gesmak.

Ondanks dat ik niet van vogels houd ben wel ik jaloers op hun vliegkunst. Zo nu en dan zou ik ook wel willen vliegen om weg te vliegen van de gekte van alledag waar steeds meer op de persoon wordt gespeeld. Om in de oranjesfeer te blijven las ik dat het vertrouwen in koning Willem-Alexander door de ophef over zijn vakantie naar Griekenland flink lager geworden. Een verkeerde beweging en je wordt knock-out in de hoek gemept. Dus krijgt onze koning geen lintje, maar omdat Willem Alexander van lintjes houdt kan hij wel een lintje van mij krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...