dinsdag 6 juli 2021

GeaardheidGraag wil ik het BD feliciteren met zijn 250e verjaardag of is het haar verjaardag? Want over hem of haar gaat mijn column. Afgelopen zaterdag las ik de column ‘Geaardheid van de commissaris’ van Lucas van Houtert, hoofdredacteur van de jarige krant. Zijn column tempert in mijn ogen wel de feestvreugde van de krant. Volgende week komt de koning op bezoek bij de jarige krant. Als ik Lucas van Houtert was zou ik de koning maar niet vertellen wat hij in zijn laatste column heeft geschreven over de geaardheid van de commissaris. Even heb ik gedacht dat oud-bondscoach Frank de Boer de enige lulkoekkampioen was, maar we hebben nog een lulkoekkampioen en dat is Lucas van Houtert.

Het begon allemaal bij de kop bij het artikel ‘lesbische commissaris van Brabant hekelt Hongaarse anti-homowet in gesprek met ambassadeur’. Toen ik dit las was het eerste wat ik dacht: stel dat de commissaris hetero zou zijn geweest had verslaggever Paul Driessen dan geschreven: ‘hetero commissaris van Brabant hekelt Hongaarse anti-homowet’. Op z’n Bosch gezegd: ‘Aan me nooit, nee nooit niet’! En dat is nou precies de kern van de zaak. We vinden zo langzamerhand allemaal dat een mens homo of hetero mag zijn, maar bij de jarige krant vinden ze kennelijk dat wanneer je homo of lesbienne bent dat toch wel even moet worden benoemd. Kennelijk ben je dan toch anders. Het wil maar niet wennen. En dat merk ik ook om me heen, ook al ben ik hetero.

Volgens Lucas van Houtert waren er reden genoeg om de kop en de tekst van het artikel te laten zoals ze waren. Hij zal gedacht hebben: dat valt meteen op en dat is wat hij noemt wat zijn beste lezers willen lezen. Maar het wordt nog erger: onze hoofdredacteur was zelfs een beetje teleurgesteld in de terughoudend vanuit het provinciehuis. Waarin hij was teleurgesteld, zegt ie niet. Iedereen binnen het Provinciehuis weet dat de commissaris lesbienne is. Dus waar gaat het over? O, hij bedoelt dat onze bestuurders niet alleen functionaris zijn, maar ook mens. Het gaat om authenticiteit, schrijft hij. Eindelijk, daar heeft hij een punt. Volgens mijn perceptie is ieder mens inderdaad authentiek, of je nou hetero of homo bent.

Zijn laatste zin van zijn column – waarin hij zegt: ‘waarom kunnen we er in hemelsnaam niet gewoon voor uitkomen dat we op mannen, vrouwen of allebei kunnen vallen’ doet bij mij het licht uit!  Ik heb me suf gedacht over wat hij nou precies hiermee wil zeggen, maar vooral: wat heeft dat te maken met de geaardheid van commissaris Adema? Donder op! Was zo ferm geweest om het woordje lesbische boven het artikel te schrappen. Dat had je laten zien dat je een hoofdredacteur bent die zijn verantwoordelijkheid neemt. Nu heb je er een zielige vertoning van gemaakt met allerlei lulkoekargumenten over het belang van privacy van bestuurders, de relevantie van de geaardheid van bestuurders en het godbetert het zwart zijn van Martin Luther King wat ook nog te onpas voorbij komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...