donderdag 18 augustus 2022

La VueltaLa Vuelta ofwel de Ronde van Spanje start in ons land. Het klinkt raar, maar iedere grote wielerronde start tegenwoordig in een ander land. De Tour de France begon dit jaar in Denemarken en de Ronde van Italië in Hongarije. En zo wordt op deze manier het wielrennen nog populairder gemaakt bij het volk. Bijna net zo populair als het voetbal of misschien nog populairder net als bij mij. Bij mij krijgt de wielersport het rugnummer 1. Het wordt dus tijd voor een Ronde van Europa die de hele zomer duurt. Dat is goed voor de verbetering van de gemeenschapszin. 

Maar eerst La Vuelta. Wat klinkt dat mooi. Het heeft iets magisch, iets sensueels. Maar nu draaf ik door. La Vuelta heeft maar een associatie en dat is de Ronde van Spanje. De Citadel is de plek waar het startschot wordt gelost voor de tweede etappe. Het kan niet beter, want deze plek zegt veel over de strijd tegen de Spanjaarden. Dit fort werd tijdens de laatste fase van de Tachtigjarige Oorlog gebouwd om onze stad te verdedigen tegen de Spaanse vijand die we nu vorstelijk omarmen. Het kan verkeren, zou Brederode zeggen. 

 

En meneer Ojalvo van La Vuelta is helemaal in zijn sas ofwel esclusa op zijn Spaans,  want zegt hij: ,,Historische plekken zijn een belangrijk onderdeel van wielerwedstrijden en deze helemaal vanwege de link met Spanje. Dus ik ben enthousiast dat we hier starten.” Kijk, dat is nog eens een man met een gevoel voor het verleden. Of zou hem dat zijn ingefluisterd door onze burgemeester Jack Mikkers? Het maakt niet uit. We staan weer op de kaart. Alleen is het jammer dat de NOS pas later gaat uitzenden, want we doen het goed als vijfde populaire stad van Nederland. Alleen de heel grote steden moeten we voor ons dulden. Utrecht staat op plaats 1 en laat daar nou net La Vuelta starten. Niets is toeval, toch! 


Intussen bereidt onze stad zich voor op het spektakel dat slechts 18 minuten duurt. Overal staan gele borden met daarop de tekst: 'i.v.m. La Vuelta is de rijbaan afgesloten van 11.00 tot 14.00 uur'. Ook het BD reikt nog een bidon uit in de vorm van een advies. Ze vertelt waar je als toeschouwer wel en niet moet gaan staan. Volgens de krant is de hoek Peperstraat/Verwersstraat de beste plek, want daar remmen de renners af en kijk je ze recht in het gezicht. En wie wil nou niet in het gezicht van Roglic of van Carapaz kijken. Daar wordt het vast heel druk.


De renners zullen - tot de echte start bij de Veemarkt - er alles aan doen om herkenbaar in beeld te komen bij mensen die hun willen fotograferen. Alleen een selfie met Robert Gesink zal niet lukken, want ze fietsen nog altijd zo'n 15 km per uur. Voor hen een slakkengang. Niet voor mij, maar ik ben dan ook geen wielrenner. Ik hoop alleen dat de brandmelder, die we sinds kort hebben in ons complex, niet plotsklaps als een rode lap op een Spaanse stier gaat loeien. Omdat het loeien tot in Het Bossche Broek te horen is zouden de renners kunnen denken: 'gaan met die banaan' en dat is op zijn Spaans gezegd: No es bueno!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...