zondag 15 januari 2023

De liefde voor het hofjeVan de week was ik op weg naar de Gamma om wat spullen te kopen voor mijn nieuwe appartement. Onderweg kwam Ik langs het hofje aan de Citadellaan. Het is nog steeds een karakteristiek en intiem hofje, maar de aanblik is wel een beetje treurig. Daar mag wel een kritische Job Cohen blik op los worden losgelaten. Hoezo Job Cohen? Nou, Job gaat onze gemeenteraad adviseren over hoe ongewenst gedrag bij Weener XL om te toveren tot gewenst gedrag. Maar eerst het hofje aan de Citadellaan. De bewoners zijn er niet weg te branden. Het is een hecht clubje. Een gemeenschap die alles voor elkaar over heeft. ‘We zijn verliefd op dit hofje’, zegt bewoner Martijn Bouwmans. Of de liefde voor het hofje stand houdt is de vraag. Wethouder Mike van der Geld heeft namelijk grote plannen met deze plek. Er moet daar een nieuw Design Museum verrijzen. 


Waarom voor deze plek wordt gekozen is mij niet helemaal duidelijk. En waarom het Noord-Brabants museum moet uitbreiden ook niet. Ik heb gelezen dat de collectie van Jos Koster helemaal niet zo bijzonder is. Conclusie: hou het museumkwartier zoals het nu is, dat doet het beter bij de mensen die onze (cultuur)stad van het zuiden bezoeken. Nou kan ik dat allemaal wel vinden, maar ze zullen vast niet naar mij luisteren  Net zo min dat ze naar Martijn Bouwmans zullen luisteren. Nu is luisteren naar een ander, laat staan naar mensen aan de onderkant van de samenleving, überhaupt al een opgave. Zeker voor mensen die de dienst uitmaken en achter hun bureau allerlei spagaten bedenken. 


Maar met Job Cohen is dat vast anders. Hij was een geliefd burgemeester in Amsterdam die goed naar zijn burgers luisterde. Dus misschien moet Martijn Job Cohen bellen als hij in Den Bosch is voor zijn waarschijnlijk XL betaalde klus bij Weener XL. De gemeenteraadsleden gaan in ieder geval zeker luisteren naar wat Job Cohen te melden heeft. Dus Martijn, gewoon effe met hem bellen en tegen good old Job vertellen hoe gemeenschapszin werkt. Nodig Job uit in je knusse hofje dan kan hij dat met eigen ogen ervaren. Die wetenschap kan Job dan meenemen als hij vervolgens doorfietst naar Weener XL voor zijn opdracht. Weener XL ligt redelijk dichtbij het hofje aan de Citadellaan. Even de Orthenseweg affietsen, het tunneltje onderdoor en dan ben je bij de plek waar het niet pluis is, beste Job.


Ik vroeg me af of Job eerst gaat praten met de directeur, die doet of hij het in Keulen heeft horen donderen of gaat hij meteen naar de werkvloer om te zeggen: 'nou mensen vertel het maar, wat deugt er niet'? Wat er niet deugt weten we inmiddels genoegzaam. Waarom Job Cohen toch wordt ingehuurd is mij niet duidelijk. Maar de adempauze zal de gemeentelijke politiek vast goed uitkomen. Nu is het wachten op een waarschijnlijk lijvig rapport vol aanbevelingen. Het is allemaal zo voorspelbaar, zo voor de bühne. Voor gratis aanbevelingen die ertoe doen kunnen ze ook naar bewoner Martijn Bouwmans van het hofje aan de Citadellaan luisteren. Hij weet precies wat gemeenschapszin inhoudt. Nog een reden temeer om de liefde voor het hofje te behouden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...