woensdag 29 maart 2023

De Bieb in het oude V&D gebouw?


Het V&D-gebouw staat weer leeg. Het Rijksmonument aan de Schapenmarkt noem ik nog steeds de V&D. Ik kocht er vaak kleren. Misschien wel daarom. Het V&D warenhuis was jarenlang gezichtsbepalend voor de Bossche Markt. Nadat de V&D het loodje had gelegd heeft het lange tijd leeg gestaan. Op zich vind ik dat niet vreemd, want de huurprijs per maand is niet mals. De laatste huurder heeft er bijna twee jaren vertoefd. Het was een grote winkelketen die tegen eeuwigdurende korting kleding aan vooral jonge mensen probeerde te verkopen. Het winstgevend maken van kledingwinkel de KOOPman is - net als Hudson Bay destijds - mislukt. Nu staat het pand opnieuw leeg. Voor hoe lang?

Misschien is het een idee om er voor de time-being een Bever&Dasfiliaal (B&D) van te maken. Want zowel bevers als dassen verstoren met hun geknaagd en gegraaf onze infrastructuur. Dus zeg ik: alle dassen en bevers verzamelen en hup naar de Schapenmarkt. Ze zullen daar vast snel wennen, want er is een onderdoorgang naar de overkant van het pand. Waarom zeg ik dat? Het is toch te gek voor woorden dat het treinverkeer de dupe is geworden van de vereniging van dassen. Het kan toch niet zo zijn dat een bescheiden aantal dassen ons de das omdoen. Ik las ook dat dassen onder de A50 bij Hernen actief zijn. En zo komt de stabiliteit van de weg in gevaar. Ook soortgenoot de bever kan er intussen wat van en knaagt zich een slag in de rondte in de buurt van wegen of de spoorlijnen.

Een B&D filiaal is natuurlijk onzin, maar het was een poging om extra aandacht te vragen voor het oude V&D gebouw. De Bossche Groenen van Judith Hendrickx opperde het idee om daar het Design Museum te gaan vestigen. Dit museum moet immers binnen afzienbare tijd verkassen. Het design museum in het oude V&D gebouw met zijn expressionistische stijl met de vele Art Deco stijlelementen. Het is gedurfd, maar het zou wel passen. Maar dat gaat 'm niet worden. De huidige coalitie denkt groot en wil van ons groot dorp een echte stad maken. Er komt rond de verlaagde Diezebrug een heuse stadsdelta. Een soort van Manhattan aan de Zuid Willemsvaart.

Jammer voor Judith Hendrickx, haar plan zal niet worden omarmd. Wat gaan we dan doen met dit fraaie rijksmonument? Het gebouw bezit cultuurhistorische en architectuur historische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in Brabant en daarbuiten in het begin van de twintigste eeuw. Het is een markant gaaf gebouw wat het Bossche centrum visueel gezien iets extra’s geeft. Er zou iets van culturele waarde in moeten komen. Als het Design Museum niet kan, dan maar de Bibliotheek. Neem de openbare bibliotheek in Amsterdam, gelegen aan het Oosterdok, als voorbeeld. De Bossche bieb in het oude V&D, een mooier huis073 kun je je niet voorstellen. Dus B&W aan de slag ermee, anders komen vast de dassen en bevers binnenkort knagen en graven onder het Stadhuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...