donderdag 6 april 2023

Bokito

Ik vermoed dat je wel hebt meegekregen dat gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp op 27-jarige leeftijd is doodgegaan. Hij is dus doodgegaan, dat klinkt anders dan hij is overleden. Maar het komt wel op hetzelfde neer. Bokito was al een paar dagen ziek, hij had blijkbaar hartzeer. De arts van Blijdorp had nog wel de mest van de gorilla onderzocht om te zien wat er aan de hand was, maar dat mocht niet meer baten. In de dierentuin was droefheid alom troef. Alle gorilla's waren van slag, want hoe moet het nu verder zonder Bokito. Maar dat gaat vast lukken. Immers, Bokito was geen lieverdje. Hij is wereldberoemd, dat wel, dankzij zijn onbezonnen actie in 2007. Bokito ontsnapte uit zijn verblijf en joeg iedereen in zijn buurt de stuipen op het lijf. Een vrouw die hem bewonderde sleurde hij mee en raakte zwaargewond. Over grensoverschrijdend gedrag gesproken! Uiteindelijk werd Bokito door een dierenarts neergeschoten met een verdovingspijltje en de rust in Blijdorp keerde weer. Daarna ontwikkelde hij zich als een sociaal dier. Waar een ontsnapping al niet goed voor is. En nu heeft hij het loodje gelegd. Zijn mest deugde niet. Ik vraag me af of dat nou komt door het stikstof? Zou kunnen. 

De BBB is er in ieder geval groot mee geworden, bijna net zo groot als Bokito. Nou lijkt Caroline van der Plas ook wel een beetje op een gorilla, maar daar kan ze natuurlijk ook niks aan doen. Stikstof! Ik kan het woord niet meer horen. De kans is groot dat het kabinet binnenkort stikt in in zijn eigen stikstof. Maar wat is stikstof nou precies? Het is volgens het RIVM een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Zo ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. En nu komt het: stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Gelukkig, denk ik dan. Maar waarom dan al die drukte hierover? En dan komt de aap uit de mouw: er zijn chemische verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dat heet stikstofoxiden en ammoniak. En de schuld hiervan zijn de uitlaatgassen Nee, niet de windjes die je weleens laat, maar de uitlaatgassen van het verkeer en de industrie. En de ammoniak die van onze lieve dieren komt, de koeien vooral.

Hoe nu verder? Dat weet haast niemand. De leden van de oppositie in de Tweede Kamer zijn in het debat van afgelopen woensdag als een stelletje Bokito’s in de aanval gegaan. De meest in het oog springende Bokito Geert Wilders van de PVV zei dat de kiezer het kabinet een donkerrode kaart heeft gegeven. En dan weet je het: dan moet je het veld af. Wat dan? Nieuwe verkiezingen organiseren? Het mag van mij. Of er dan echts iets gaat veranderen?  Het spel gaat dan weer opnieuw op de wagen en komen we ook geen steek verder. Bokito Wilders vond het gedrag van de coalitie een politieke poppenkast. Dat klopt helemaal, alleen zal die politieke poppenkast niet veranderen als men niet bereid is om gezamenlijk tot goede afspraken te komen die goed zijn voor mens en milieu. En zo zal de stikstof voorlopig nog wel blijven dwarrelen. Met of zonder Bokito gedrag!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...