donderdag 6 juli 2023

Stofzuiger
Afgelopen donderdag wilde ik - na natuurlijk eerst een kopje koffie tot me te hebben genomen - de stofzuiger weer eens zijn stofzuigwerk laten doen. Of is het haar stofzuigwerk? Niet belangrijk, want een stofzuiger is non binair net als Raven van Dorst. Stofzuigen is niet mijn hobby, het is altijd zo’n takkeherrie. Maar het was nodig, want er lag overal stof. Waar al die stof steeds weer vandaan komt is mij een raadsel. Even dacht ik om alle ramen op te zetten zodat storm Poly kon huishouden. Toch niet gedaan, want ik vermoed dat er dan nog meer stof naar binnen was gewaaid. Poly, leuke naam trouwens voor een storm. Heel vriendelijk was Poly niet. Poly was een meester in het her en der omzagen van bomen. Nu vallen bij een heftige storm helaas altijd slachtoffers. Eurocommissaris Frans Timmermans opperde het idee om een Europese herdenkingsdag in het leven te roepen voor klimaatslachtoffers. Niet heel origineel, want volgens mij kun je van elke dag wel een herdenkingsdag maken.

Terwijl Poly heftig woei wilde ik gaan stofzuigen. Met de nadruk op: ik wilde. Niet dus. Het klepje van de ruimte waar ik een schone stofzuigerzak in had gedaan wilde niet meer sluiten, wat ik ook deed. De stofzuiger was uitgezogen en verdiende een plek in het stofzuigercrematorium. Dus ging ik op zoek naar een nieuwe stofzuiger. Het liefst wilde ik een soort van drone stofzuiger die ik vanuit mijn fauteuil zou kunnen besturen. Oké, er is wel een robotstofzuiger, maar daar zou ik onoplettendheid als ik ben, zomaar overheen kunnen struikelen. Dus toch maar op zoek gegaan naar een gewone stofzuiger. Een stofzuiger uitzoeken, kom d’r maar eens om. Eerst maar naar de MediaMarkt, daar slaag ik vast. Dacht ik. Alleen ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten stofzuigers zijn. Het is niet te overzien. De galerij van stofzuigers bij MediaMarkt is zo'n 25 lang. Voordat ik aan het eind ben van de galerij ben ik vast al opgezogen. Aha, daar zie ik een verkoper. Een lange slungel, krap twintig. Hij was bijna even slank als een stofzuigerslang. Terwijl ik dacht: zo'n jonge blaag weet vast niets van stofzuigers vraag ik hem toch of hij mij kan helpen?

'Wie weet', zegt hij klantvriendelijk. 'Wat zoekt u'? Ik zoek een niet al te dure stille energiezuinige stofzuiger. 'O, we hebben heel veel stofzuigers', zegt ie. Ja, daar ben ik intussen achter gekomen. 'We zullen eens even gaan kijken. Kijk deze stofzuiger, terwijl hij op het prijskaartje kijkt, heeft een volume van maximaal 65 db. Dat is best stil. Maar een stofzuiger gebruikt wel heel veel energie. En een duurdere stofzuiger is kwalitatief beter dan een goedkope'. Ja, dat wist ik ook al. Ik ken het spreekwoord: goedkoop is duurkoop. Tot nu toe niets nieuws gehoord waar ik enthousiast van werd. Dit wordt niks. Ik zeg tegen de verkoper: ik kijk nog wel even rond. 'Dat is goed en als u wat wilt weten hoor ik het wel'. Ik dacht het niet. Opgelucht liep hij weg. En ik liep opgelucht naar buiten waar storm Poly inmiddels was opgezogen door een soort van klimaatstofzuiger. Eigenlijk heb ik een bloedhekel aan een stofzuiger, maar nu nog meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...