vrijdag 25 augustus 2023

Jesus Christ SuperstarOp 13 januari volgend jaar gaat in het DeLaMar theater een nieuwe versie van de rockmusical Jesus Christ Superstar in première. De rockmusical ging voor het eerst in 1970 in Londen in première En zo hebben in al die jaren heel veel mensen, waaronder ik, de musical vast al eens gezien. In het theater, op het filmdoek of op tv. Nog steeds is deze rockmusical populair. Ieder jaar komt op donderdag voor Pasen het verhaal op tv weer terug en wordt Jesus - omdat het volk dat wil - uiteindelijk aan het kruis genageld. Waarom vertel ik dit? Dat komt door Pieter Omtzigt. Niet omdat ik hem aan het kruis genageld wil zien, daarvoor vind ik hem te sympathiek. Nee, dat komt omdat afgelopen zondagavond rond de klok van tien de lucht hemelsblauw kleurde. 

Pieter Omtzigt kondigde namelijk op dat moment een blijde gebeurtenis aan. Hij gaat deelnemen aan de verkiezingen in november, ofschoon hij zijn schare wel lang in spanning heeft gehouden. Ik vermoed dat er een zucht van verlichting ging door veel huiskamers en vermoedelijk hebben zijn fans meteen op Spotify gezocht naar het nummer ‘I don't know how to love Him’ uit deze musical. Want de liefde voor hem is groot, onmetelijk groot zelfs. Met andere woorden: we hebben sinds zondag onze eigen Jesus Christ Superstar. Pieter is inmiddels bezig om een musical te schrijven die in november in première gaat. Hij kan vast rekenen op veel theaterbezoekers. Want? Ja, want Pieter Omtzigt is voor veel mensen de verlosser van het kwade. Hij is de man die over het water kan lopen. De man is die bij mensen pijn kan wegnemen. De ideale schoonzoon is die geen scheve schaats rijdt. En ook nog eens de man is die op zondag het vlees snijdt.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Pieter Omtzigt na twintig Haagse tropenjaren zijn politieke loopbaan voort zou zetten. Pieter Omtzigt oogt in mijn ogen aandoenlijk, best breekbaar. Dat maakt hem wellicht zo geliefd. Ik ben niet jaloers op hem. Het zal voor Omtzigt best een hele klus worden om de grote verwachtingen waar te maken. Hij is ook niet de Jesus die aan de oever van de Jordaan wonderen kan verrichten. In die context vind ik het wel verwonderlijk dat hij de titel van zijn boek 'Nieuw Sociaal Contract' als naam heeft gekozen voor zijn nieuwe politieke partij. Dat klinkt toch niet heel origineel, opzienbarend of vernieuwend. Oké, ik heb zijn boek niet gelezen. Weet alleen dat hij een nieuwe bestuurscultuur wil en zeker geen achterkamertjespolitiek. Dat laatste heb ik al heel vaak horen roepen. Pieter weet ook na al die Haagse jaren hoe de hazen lopen, of liever gezegd, niet lopen. Ik hoop voor Pieter Omtzigt dat hij - figuurlijk gesproken - niet als Jesus in de rockmusical Jesus Christ Superstar aan het kruis eindigt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...