donderdag 31 augustus 2023

Zoek je zelf broeder!

Zo af en toe speel ik voor coach. Nee, niet als lifestyle coach, burnoutcoach of voedingscoach. Nee, ik ben gewoon een doe-het-zelf coach. Ik coach - indien nodig - gewoon mijzelf. Hierbij word ik geïnspireerd door het liedje 'Zoek je zelf broeder, vind je zelf broeder van Koot & Bie. Maar ik ben, denk ik, van het uitstervend ras. Ik las namelijk in de krant dat veel mensen niet meer hun leven in elkaar kunnen knutselen zonder een of andere coach te raadplegen. Immers, het aantal coaches is de laatste jaren enorm toegenomen. Er is nu voor alles een coach voorhanden. Van hoe ‘strik ik mijn schoenen’ tot ‘mijn broek zit te strak'. Coach zijn is een vrij beroep. Iedereen kan zonder enig verstand ergens van te hebben zomaar coach worden. In ons land zijn inmiddels 105.000 coaches actief ofwel één coach op gemiddeld 200 mensen.


De meeste coaches richten zich op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Daar valt voor de Zzp-coach in financiële zin het meest te halen, gemiddeld zo tussen de 80 en 120 euro per uur. Dat is kassa dus! Hoe komt het nou dat een coach zo populair is geworden? Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, legt dit uit: ‘de coach heeft in de huidige maatschappij de rol overgenomen van vrienden, buren of kennissen’. Maar wat bespreek je dan nog met je vrienden of kennissen? Want er wordt nogal wat gebept over… Ja, waarover? Waarschijnlijk over koetjes en kalfjes en kennelijk niet over je gemoedstoestand. Dat klopt misschien ook wel, want als iemand vraagt hoe het gaat zeg je: o, het gaat goed! Dit om ongemak uit de weg te gaan. Maar eigenlijk gaat het helemaal niet crescendo met je. Je hoofd tolt, je kunt geen keuzes maken, je hebt overal pijntjes en je voelt je niet gewaardeerd.


Tsja, wat doe je dan? Dan is het de hoogste tijd voor een coach, want je nadert een neerwaartse spiraal in je leven. Maar ja, hoe kom van in de put uit de put. Een coach kan ook niet zomaar je knop omzetten en zal dus veel sessies plannen om je nog meer op te zadelen met allerlei levensvragen. Heb je vroeger wel een driewielertje gehad? Ammehoela, denk ik dan. Je moet het toch vooral zelf doen. En daarom ben ik een doe-het-zelf coach. Ik moet wel toegeven dat ook ik zo af en toe wel gebruik maak van mijn ‘gratis’ netwerk en met een vriend(in) naar het terras ga om een biertje te drinken en te vertellen wat niet lekker loopt of voelt. Na een goed gesprek en een paar biertjes voel ik me dan alweer beter. Nu is een biertje op het terras ook niet meer goedkoop, maar altijd nog veel goedkoper dan een coach! Dus zoek je zelf broeder, vind je zelf broeder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...