donderdag 23 november 2023

Het is een vreemdeling zeker?


De goedheiligman is weer ons land, Hij is met de stoomboot gekomen vanuit het zonnige Spanje. En nu vertoeft de goedheiligman in ons natte polderland waar het politieke landschap wel heel erg zwart-wit is geworden. Gelukszoekers, vluchtelingen en asielzoekers krijgen nu de zwarte piet ofwel de roe omdat ze stout zijn geweest om zomaar naar ons land te komen. Het sinterklaasliedje: ‘het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker, ik zal eens vragen naar zijn naam’ is nu wel heel toepasselijk. Maar gelukkig: het liedje gaat over sinterklaas zelf. Afgelopen zondag deed hij onze stad aan die meer en meer PVV kleurt. Dit keer kwam de goedheiligman niet met de ronkende stoomboot naar Den Bosch. Dat was, geloof ik, een te dure grap. Of was er een andere reden? Ik hoorde dat protestgroep kick-out Zwarte Piet van plan was om sinterklaasfeestje voor kinderen te verstoren. Wat waar is weet niet. Ik weet niet zo goed meer wat ik nou wel of niet waar is.


Ook in de verkiezingsdebatten is gebleken dat niet altijd de juiste informatie wordt gebezigd. Er wordt maar op los geluld door allerlei lijsttrekkers om vooral te kunnen scoren. En zo word je als kiezer nogal eens in de boot genomen. Over de boot gesproken! Ik blijf het jammer vinden dat Sinterklaas niet via de Dommel onze stad is binnengevaren, want dan hadden we kunnen zingen: ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan, hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Maar de goedheiligman was dit jaar ook nog eens zonder zijn trouwe paard. Dat was ook niet nodig want hij logeerde, met dank aan een aanbieding van Social Deal, in hotel Central op de Markt. Wie dat bedacht heeft krijgt van mij de roe en moet voor straf de zak in.


Nu verscheen de goedheiligman op het balkon van het hotel Central. Hij zwaaide, alsof hij een koning was, naar de ouders met hun kinderen op de Markt. De plaatselijke harmonie speelde: ‘Hij komt, hij komt die lieve goede Sint’. Nou de Sint kwam ook met gezwinde spoed met de lift naar beneden om als een soort van popster zich tussen de mensen te begeven en links en rechts de klamme handjes van kinderen vast te pakken. Hoe mooi is het om te zien dat kinderen nog in de goedheiligman geloven. Nou ja, tot een bepaalde leeftijd dan, daarna is de mythe voorbij.


Alhoewel, ik herinner me nog dat Hans Wiegel van de VVD in een lang vervlogen verkiezingsdebat ooit zei: Sinterklaas bestaat en daar zit ie en hij wees naar Joop den Uijl van de PvdA. Links en rechts, het blijf een eeuwige tweestrijd in de politiek én bij veel mensen. Met links gaat het land naar de klote, zei zanger Gerard Joling in een talkshow van Beau. En met rechts, Gerard? Niet naar de klote? Het land gaat juist met populistisch rechts naar de klote! De eerste buitenlandse felicitatie kwam van Victor Orban, een soort van alleenheerser van Hongarije. En dat is heel treurig en Nederland onwaardig. Ik heb horen zeggen dat de goedheiligman, omdat hij ook een vreemdeling is, subiet met zijn stoomboot is teruggekeerd naar Spanje. Want hier voelt hij zich niet welkom meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...