vrijdag 2 februari 2024

Niet normaal meer!

Vorig weekend voelde als een lente-weekend terwijl het nog volop winter is. En dat is het nog volop winter is ben ik intussen weer achter gekomen, de koude wind blaast zo door mijn jas heen. Zo is het voor je gevoel lente en zo is het gewoon weer winter. Niets is normaal meer. Maar laat ik me even concentreren op de kracht van de zon van vorig weekend. Een zon die steeds hoger kruipt in de oneindige horizon. Het is alsof je op het strand een vlieger met de speling van de wind laat spelen totdat je de vlieger nog amper ziet. Het mooie van zonneschijn is dat je zin krijgt om naar buiten te gaan, daar waar de vogeltjes fluiten. Luisteren naar de vogeltjes die fluitend met elkaar in gesprek zijn en fluiten dat de lente nakende is. Dus heb ik vorige week zaterdagmorgen de wandelschoenen aangetrokken. Samen met mijn wandelvrienden heb ik een lange wandeling gemaakt langs de Maas, dwars door Oud-Empel, om bij het Máximakanaal links naar de Groote Wielen in Rosmalen af te buigen. ‘Wat staan hier grote huizen. Er wonen ook nog allemaal jonge gezinnen in, zo te zien. Dat is toch niet normaal’, zei Willem. Wat zei ik je nou: niets is meer normaal.

We liepen verder, alleen niet meer als een kievit. Onze gewrichten zijn minder soepel geworden, dus de kans is denkbaar dat we ergens dit jaar ons eigen risico moeten aanspreken om misschien wel een scan te laten maken. Ho ho, dat hoeft toch niet meer. De PVV heeft gezegd dat het eigen risico wordt afgeschaft’, zei wakkere Willem. Ho, ho, riep ik. De PVV-leider heeft Fleur Agema in de Tweede Kamer laten zeggen dat op dit voorstel de rem gaat. Hoezo is deze partij de hoop in bange dagen voor een grote groep aanhangers? Het enige wat spoort aan deze eenmanspartij is dat ze niet normaal is. Met pap in de benen raakten we in het (bruisende) centrum van Rosmalen, op weg naar de lunch. De stappenteller klokte, toen we aan ons twaalfuurtje begonnen, ruim 15.000 stappen. Ook niet normaal, toch?


Weet je wat ik trouwens ook niet normaal vind? De verhoging van de gemeentelijke belastingen. De gemeente Den Bosch verwacht dit jaar 127.380.000 miljoen euro aan inkomsten binnen te harken. En dat komt neer op 793 euro per inwoner. Dat is maar liefst 10,9 procent meer dan vorig jaar. Maar toen ik zondagmiddag over een zonovergoten Parade wandelde, kreeg ik in het snotje waarom de gemeente de gemeentelijke belastingen zo fors heeft verhoogd. Het nieuwe theater, dat binnenkort door onze koning officieel wordt geopend, heeft een aardige slodder geld gekost. Veel meer dan begroot, maar het is dan ook een heel groot theater geworden. Zo groot zelfs dat het karakter van het plein min of meer is ontwricht. Dat is ook niet normaal. Oei, nu merk ik dat ik in mijn column wel erg van de hak op de tak ben gesprongen: van het wandelen naar de gemeentelijke belastingen. Nu lijk ik ook niet helemaal normaal meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...