zondag 9 januari 2022

Omzien naar elkaar!

Vandaag staat de nieuwe ministersploeg op het bordes bij de koning. Tien mannen en tien vrouwen. Ik bedoel 10 mannen en 9 vrouwen, want Sigrid Kaag is even uit beeld. Een nieuwe ploeg, nieuw en oud door elkaar met ongetwijfeld veel ambities. Twintig ministeries, twintig eilanden ofschoon het motto is ‘omzien naar elkaar en vooruit kijken naar de toekomst’. Een kleine correctie hierop: omzien naar elkaar en vooruit kijken’, want als je vooruit kijkt heb je het al over de toekomst. Twintig ministeries. Da’s veel, toch mis ik er een: het ministerie van ‘Rare Loopjes’, want het loopt altijd anders dan de opzet was. Zo’n minister heeft dan de schone taak om kwesties die krom zijn recht te praten. Nu hebben we eigenlijk al iemand die daar heel goed in is. Driemaal raden wie dat is! Niet nodig, want die iemand is opnieuw de bovenbaas van ons land. En diezelfde Mark Rutte heeft net als het OMT inmiddels vierkante ogen met een vernauwende blik op samenleving. Wat telt bij hen zijn slechts de RIVM rekenmodellen. Hopelijk gaan de nieuwelingen in de ploeg voor meer omdenken zorgen zodat we van verdienmodel naar dienmodel, van verbieden naar bieden en van rekenmodel naar mensmodel gaan. 


Wat gaat in die context onze nieuwbakken coronaminister Ernst Kuiper ons brengen? Doorgaan met het belabberde beleid of van verbieden naar bieden gaan? Immers net als onze Vlamingen hebben we ook knaldrang, verlangen om de teugels weer wat te laten vieren. Zo kan het niet meer, dus Ernst kom met iets waar we ons aan vast kunnen klampen, wat hoop biedt. Want intussen zijn we een land geworden dat beter is in meningen ventileren dan tot daadwerkelijke oplossingen komen. We zijn verworden tot een pot stroop. Alles wat we doen plakt aan elkaar vast en brengt ons geen steek verder. Intussen loopt - wat ik noem - de welzijnsarmoede op. Waar ik ook kom, overal gaat het maar over één ding: de de pandemie. We kunnen haast nergens anders meer over praten, dat is pure armoede. Hierover gesproken. We krijgen een armoedeminister, ofschoon het voor een rijk land als het onze eigenlijk een gotspe is. Maar vooruit, het is hard nodig. 


Carola Schouten wordt de nieuwe minister van Armoede, Participatie & Pensioenen. Het klinkt een beetje als het ministerie van Rare Loopjes, want ik mis de samenhang. Of toch niet, want mensen die elk dubbeltje een paar keer om moeten draaien participeren niet of nauwelijks in onze samenleving. In het vorige kabinet was Carola Schouten minister van Landbouw, dus omploegen heeft ze wel geleerd. Want het wordt vast omploegen voor haar. Barbara Baarsma van de Rabobank zei in het praatprogramma M dat Carola in haar nieuwe rol, om het vertrouwen van de burger terug te winnen, vooral muurtjes moet gaan slechten tussen de verschillende departementen om tot een rechtvaardig beleid te komen waar mensen weer in gaan geloven. Dus aan Carola Schouten de taak om de luis in de pels worden. Het motto: ‘omzien naar elkaar en vooruit kijken’, moet zich diep in haar vezels gaan nestelen. Of ze dit zich voldoende realiseert is de vraag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...