donderdag 16 maart 2023

Zoete broodjes!Een paar grote banken zijn omgevallen of staan op omvallen. Ook verschillende BN’ers zijn omgevallen of staan op omvallen nadat zij zich - zij het jaren geleden - al te mannelijk hebben gedragen. Ze krijgen nu met terugwerkende kracht stokslagen. Dit tot genoegen van Angela de Jong, de zedenpolitieagente van het AD en de talkshow van Eva Jinek. De vreselijke oorlog in Oekraïne, waarbij veel doden vallen, gaat onverminderd door. Het aardbevingsgebied in Turkije wordt geteisterd door overstromingen. In Iran worden schoolkinderen vergiftigd. De rijken worden alsmaar rijker. Zes op de tien huishoudens kunnen niet goed rondkomen van hun inkomen. Grote bedrijven maken superwinsten. Voor onze boodschappen moeten we steeds meer betalen en de BBB wordt uit het niets de grootste partij van ons land.

Moet ik nog even doorgaan? Ik vermoed van niet, want dit is al genoeg om niet vrolijk van te worden. Terwijl ik dit schrijf schijnt gelukkig de zon. Daar heeft niemand invloed op. Maar we hebben wel invloed op het politieke landschap. Ik vind het in ieder geval fijn dat de PvdA, mijn partij, een bescheiden winst heeft gemaakt. Samen met GroenLinks kunnen ze wellicht meer invloed gaan aanwenden in de Haagse politieke stolp, ofschoon ik niet zoveel geloof meer heb in het politieke systeem. Komt dat door omdat ze hun beloftes niet of amper nakomen of komt het dat ik te oud wordt voor die rotzooi? Misschien is dat laatste wel op mij van toepassing.

Het is immers steeds weer hetzelfde liedje. De mensen zijn de heersende macht beu en dan staat er altijd wel een beweging op die de boel wil opschudden en ander geluid wil laten horen. Dat heeft eerder onder meer de PVV, FvD, de lijst Pim Fortuyn en Boer Koekoek geprobeerd. En heeft dat verfrissende nieuwe politiek opgeleverd? Ik dacht het niet. Alleen veel geschreeuw en een toenemende polarisatie. Alleen D'66 van oprichter Hans van Mierlo heeft iets kunnen toevoegen. En nu is er de komeet BBB. De partij voor boer, burger en buitenlui. Veel mensen hebben uit ontevredenheid of uit boosheid of omdat ze niet gehoord worden op deze partij gestemd. Maar eigenlijk hebben ze tegen Mark Rutte gestemd. Maar ja, die schrikt nergens meer van.

Kortom, mijn actuele vraag is: wat zal de BBB ons gaan brengen? In ieder geval een nieuwe ‘zangeres zonder naam’! Want eerlijk is eerlijk: Caroline van der Plas lijkt qua uiterlijk op haar. Of ze ook zo mooi kan zingen als Mary Servaes weet ik niet, maar als ze op een trekker kan rijden zal ze ook wel kunnen zingen. Je weet het nooit bij haar. Wie weet zit Caroline van der Plas over twee jaar wel ergens bij een bakkerij in Overijssel zoete broodjes te bakken. Je leest het goed: zoete broodjes. Want net als de andere partijen, die ertoe doen, zal ook Caroline van der Plas in ons grillige polderland zoete broodjes moeten gaan verkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...