woensdag 20 september 2023

Bestaanszekerheid!Ik las in de krant dat de fractie van de BBB in Noord-Brabant wel wat ziet in een autoloze zondag in de provincie. Deze partij denkt dat een dag waarop geen auto’s rijden ‘goed is voor de saamhorigheid van bewoners en bezoekers’, die dan alle ruimte krijgen om op straat allerlei activiteiten te ondernemen. Het moet niet gekker worden, dacht ik. Maar ja, de BBB klets wel meer uit haar nek, zeker als je als partij in de oppositie zit en aandacht wil in de media. En aandacht krijgen ze. De bazin van de BBB schuift regelmatig aan bij een talkshow om haar gezwam, pardon haar mening al dan niet zingend, luister bij te zetten.
 
Op Prinsjesdag viel Caroline van der Plas ook weer op. Dit keer omdat ze was gehuld  in een zwarte rouwjurk met op haar hoofd een grote zwarte western hoed. Ik herinner me nog dat Johnny Cash ook altijd zwart droeg. Caroline zou zo een zus van hem kunnen zijn, tenminste als hij een zus had. Maar dat kan het tv-programma ‘DNA onbekend’ vast wel uitzoeken. Caroline zei, toen haar werd gevraagd wat ze vond van de Troonrede, helemaal niets over een autoloze zondag. Wel oreerde ze dat de stikstof vanzelf verdwijnt in de hogere luchtlagen. Dat ze had gelezen in diverse rapporten. Ik heb ze niet gevonden, maar alla. Het zij haar vergeven. Er dus geen stikstofprobleem. Gelukkig! Dat is dan ook weer opgelost.

Maar er is wel een ander probleem: de bestaanszekerheid is in het geding. Na het woord grensoverschrijdend zal dit woord de komende tijd heel veel worden gebezigd. Immers de bestaanszekerheid staat op het spel. Wat betekent dit woord? ik heb in mijn boekenkast nog de Dikke van Dale uit 1992 staan. Het woord staat erin, maar zonder enige uitleg. Dat snap ik wel, want je kunt mensen geen bestaanszekerheid bieden. Je kunt zomaar omvallen. Ik vind daarom bestaansonzekerheid een betere term, alleen bekt dat niet in Haagse Kringen.

In de Troonrede sprak onze koning over "een permanente opdracht" om te blijven werken aan kansengelijkheid, bestaanszekerheid en perspectief. "Voor lang niet iedereen is er een fatsoenlijk huis, een goede gezondheid en een veilige thuissituatie vanzelfsprekend. Onze koning heeft gemakkelijk praten. Hij heeft een fatsoenlijk huis en een veilige thuissituatie, tenminste: ik ga er vanuit dat hij niet wordt opgejaagd door zijn drie dochters en het alziende oog van Maxima. Ik zag namelijk dat Maxima voortdurend naar hem keek toen onze koning de Troonrede voorlas, want hij wil weleens haperen.

Het woord ‘bestaanszekerheid’ kwam in de Troonrede als een soort van mantra een paar keer voorbij. Om de klok rond te praten ga ik weer terug naar het begin van mijn column: het plan van de BBB voor een autoloze zondag om zo de saamhorigheid te bevorderen. Los van dit bizarre plan zoek ik naar de overeenkomst tussen saamhorigheid en bestaanszekerheid. Het is eigenlijk best wel eenvoudig, want ik denk: als in de samenleving de bestaanszekerheid toeneemt dan neemt ook de saamhorigheid vast toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trots

  Ik ben op weg naar Portugal, het land van de voetballende oppergod en multimiljonair Ronaldo. Hij had als opdracht was land op het EK in h...