vrijdag 23 februari 2024

75 plus? Laat je rijden

In het BD las ik dat een toenemend aantal ouderen achter het autostuur kruipen. Het vergrijzingsfiletijden op de weg is een feit en zal alleen maar gaan toenemen. Van die autorijders is nu al een miljoen 75 plus. Opvallend is wel dat onder dat miljoen veel 75 plus vrouwen zijn. Een late roeping? Ik heb er geen verklaring voor, misschien is het met terugwerkende kracht een emancipatiegedachte. Het is volgens mij geen groep die op de barricade gaat en met het ‘baas in eigen buik’ te koop loopt. Maar het kunnen ook vrouwen zijn die inmiddels hun partner hebben overleefd - want vrouwen zijn nu eenmaal sterker dan mannen -  en nu met de auto eropuit willen trekken om net als de stoere mannen onder ons de snelweg tot speeltje te maken. Of de verkeersveiligheid in het geding gaat komen kan ik niet inschatten, maar ik ben niet heel optimistisch. Ik ben namelijk niet zo voorstander om op hoge leeftijd nog auto te rijden, temeer je acceleratie- en schakelvermogen er niet soepeler op wordt. 

Laatst fietste ik richting rotonde aan de Aartshertogenlaan. Aan mijn water voelde ik dat de auto die de rotonde opreed door zou karren. Dat kwam omdat de bestuurder slechts oog had voor de weg. Toevallig was de chauffeur niet de jongste meer. Wellicht had hij last van staar, want de man staarde alleen maar voor zich uit. Ik heb nog steeds mijn rijbewijs, maar ik rijd al wat jaren geen auto meer. Voor mij is het openbaar vervoer een prima alternatief, maar ook mijn ebike is top. Om dat vast te stellen hoefde ik niet naar een alternatieve arts, alhoewel ik een aantal jaren wel door een arts met aan huis een alternatieve praktijk ben gekeurd voor mijn rijbewijs. Kennelijk wilde hij wat bijverdienen. En dat snap ik, want als je naam Windgassen is heb je je naam niet mee en zul je - denk ik - weinig patiënten op bezoek krijgen. Windgassen roept in ieder geval bij mij andere associaties op en die zijn niet van alternatieve aard. 

En dan is zo’n slordige 75 euro contant mooi meegenomen en snel verdiend. Immers uit ervaring weet ik dat een keuring voor het verlengen van je rijbewijs helemaal niets, maar dan ook niets voorstelt. Mijn ogentest was een lachertje. Ik zag niet helemaal scherp, want ik moest nog op pad voor een nieuwe bril, maar dat was geen enkel probleem voor hem. Ook vroeg hij niet of ik medicijnen gebruikte die de rijvaardigheid zouden kunnen beïnvloeden. En dat bedoel ik nou: veel ouderen slikken medicijnen en zien niet alles heel scherp meer. Dat hoort nou eenmaal bij het klimmen van de leeftijd, hoor ik deskundigen zeggen. In die context vind ik autorijden op hoge leeftijd nogal discutabel. Zo zal het rijden onder invloed zeker en vast gaan toenemen, daar is geen enkele blaastest tegen opgewassen. Ik zou zeggen: ‘75 plus, laat je rijden’!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomergevoel

  Ik liep in de Nieuwstraat op weg naar huis. Het regende weer eens. Mijn paraplu was mijn beschermfactor. Normaal gesproken zou je nu een z...