vrijdag 18 oktober 2024

De vangst van de dag!



En? Heb je afgelopen woensdag gedoneerd aan Giro 555? Dit keer was het voor alle slachtoffers in Gaza, Libanon, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. Dat zijn er inmiddels heel veel. In dit grote rampgebied zijn naast de bijna 46 duizend doden, de ontelbare gewonden zo'n drie miljoen mensen op de vlucht. Het duo, de Spelbrekers Faber en Wilders, kunnen hun borst alvast nat maken. Want het aantal vluchtelingen zal, als het aan de geheime agenda van Netanyahu ligt, alleen maar toenemen. De vraag is: wie gaat deze geweldsspiraal, die op het elimineren of wegjagen van alle Gazanen begint te lijken, stoppen? Wie het weet mag het zeggen! Ik vermoed voorlopig helemaal niemand die ertoe doet.

Voor Giro 555 van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties is dit in hun bestaan alweer de 49e actie. Kortom, we leren niets. De oorlog gaat gewoon door alsof we naar een soort van Game of Thrones serie zitten te kijken. De eerste Giro 555 actie ‘Eén voor Afrika’ was in 1984, veertig jaar geleden. Wat was er toen aan de hand? Er was geen oorlog, maar een grote hongersnood in diverse Afrikaanse landen. Wat doe je als je hiervan hoort? Uit een soort van schuldgevoel ga je dan geld doneren. Ik belde met een belpanel en hoopte stiekem een BN’er aan de lijn te krijgen. Bij dit soort acties zetten BN'ers zich namelijk graag in. Op tv zag ik afgelopen week al een paar keer cabaretière Claudia de Breij voorbij komen.

Zo was Mies Bouwman in november 1984 een van de presentatoren van het eerste Giro 555 tv-programma. En als er iemand een gevoelige snaar bij mensen kon raken om geld te doneren was Mies Bouwman dat wel. Voor de huidige actie vervulde de mediageile Herman van der Zandt de hoofdrol. Blijkbaar heeft Herman overal verstand van. Nou ja, hij was natuurlijk niet voor niks de slimste mens bij het spel ‘De slimste mens’. Hij is bijna net zo slim als Maarten van Rossum. Herman heeft samen met Tooske en Renze afgelopen woensdag tussen allerlei tv-programma's in aandacht, maar vooral geld gevraagd voor hulp aan de ontelbare slachtoffers in het Midden-Oosten. De 49e Giro 555 actie was vlak voor het NOS Journaal en vlak daarna. Vlak voor de nieuwe serie ‘Oogappels’ en vlak daarna. Vlak na de ‘Avondshow met Arjen Lubach’. Heel slim! Er kijken namelijk veel mensen naar deze programma’s. En zo werd het onaangename aan het aangename gelinkt. 

Vlak na 23.00 uur maakten de drie BN’ers samen met het opperhoofd van Giro 555 de vangst van de dag bekend. Echter, de manier waarop dat gebeurde vond ik nogal bizar. Aftellen van 3 naar 1, een klap op de rode knop en het bedrag uitschreeuwen. Het klonk alsof iemand een grote prijs had gewonnen in de Postcodeloterij. Heel surrealistisch allemaal, wetende dat in het Midden-Oosten de godganselijke dag bombardementen plaatsvinden. Na bekendmaking van het bedrag vertelde cabaretière Brigitte Kaandorp in de talkshow ‘Bar Laat’ dat ze volop bezig is met De Grote Advent Show, want het is zo weer Kerstmis. Kerstmis? Staat dat niet voor vrede op aarde?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De vangst van de dag!

En? Heb je afgelopen woensdag gedoneerd aan Giro 555? Dit keer was het voor alle slachtoffers in Gaza, Libanon, de Westelijke Jordaanoever, ...